Matěj Drtina |

Trenér 5. a 6. třídy Dufek: Páťáci patří mezi nejlepší v zemi, je v nich veliký potenciál

Válec 5. třídy našeho klubu je solidně rozjetý, v soutěži nemá konkurenci. Šesťáci se lepší, jsou schopni potrápit i ty nejlepší. O dosavadním průběhu sezóny svých svěřenců hovoří hlavní trenér Martin Dufek.

5. třída, tedy ročník 2007, své soutěži dominuje. Po vydařené loňské sezóně vstoupilo mužstvo suverénně i do sezóny 2017/18. Vyhrálo mezinárodní turnaj Challenge Cup a v ligové soutěži nemá pořádnou konkurenci. V LMŽD, která je určena pro hráče ročníků 2006 a 2007, má za tým sebou 20 utkání, z nichž hned 19 bylo vítězných, a k tomu skóre 255:68!

Šesťákům patří 6. místo v náročné devítičlenné skupině, přičemž před sebou mají pouze samé extraligové kluby. Tým je v soutěži konkurenceschopný, z 19 zápasů jich 5 vyhrál a 1 remizoval. Hned 6 utkání 6. třída prohrála o 2 góly a méně, takže určitě by v druhé polovině sezóny potřebovala více štěstí na své straně, na druhou stranu tento fakt dokazuje konkurenceschopnost týmu.

Dosavadní průběh sezóny 5. a 6. třídy jsme zhodnotili s hlavním trenérem těchto tříd Martinem Dufkem.

Jak hodnotíte dosavadní průběh sezóny u 5. třídy?

Ukazuje se, že tato třída patří v celorepublikovém porovnání mezi jedny z nejlepších ve své kategorii. Důkazem kvality mužstva byl již začátek sezóny, kdy jsme zvítězili na letním mezinárodním turnaji Challenge Cup a všechny přípravné zápasy, až na jednu výjimku, také vyhráli. Kluci ukázali svoji šikovnost již v létě a nyní v ligové soutěži pokračují v tom, co předeslali a jsou zaslouženě zatím nejlepší. Je v nich určitě veliký potenciál do budoucna.

Jak hodnotíte kvalitu soutěže 5. třídy?

Mrzí mě, že v této soutěži není řádný oponent a není poskládaná z těch nejlepších týmů, aby kluci měli kvalitní konkurenci. Tím pádem se totiž nemůže ukázat pravá síla mužstva. Důsledkem slabší soutěže je totiž pomalejší progres hráčů, nicméně se snažíme ze všech sil, aby se všichni neustále zlepšovali a svou výkonnost drželi vysoko. Domlouváme zápasy navíc, abychom měli možnost konfrontace s těmi nejlepšími týmy a kluci neusnuli na vavřínech.

Jaké máte plány s 5. třídou?

Po Vánocích jedeme do Ostravy na turnaj Hokejka Cup 2017, kde nás čekají dobré zápasy s kvalitními mužstvy. Těším se, že se ukáže, jak na tom jsme a věřím, že kluci podají stoprocentní výkon a přivezeme nějaký medailový úspěch. Také je šance, že bychom mohli jet v únoru do Norska do Lillehammeru a utkat se tam s norskými celky, což by byla určitě zajímavá zkušenost i konfrontace na mezinárodním poli.

V čem tkví kouzlo úspěchu 5. třídy?

Hráči mají charakterové vlastnosti, které hokejista potřebuje. Šikovnost, bojovnost, poctivý přístup, chtíč vyhrávat, motivovanost a schopnost učit se z proher. Jsou to dravé ryby, které plavou proti proudu. Je skvělé, že se v tomto ročníku sešlo tolik hráčů s takovými povahovými rysy. Je ale důležité nepřestávat na sobě pracovat!

Co říkáte na výkony 6. třídy v letošní sezóně?

Co se týče šesťáků, tak u nich také vidím posun dopředu. Nejsou sice tak silný ročník jako 2007, ale určitě se lepší a mohou dýchat na záda těm nejlepším týmům a potrápit je. Kluci odehráli mnoho solidních zápasů, včetně těch s těmi silnějšími týmy, ale pak jsou zápasy, kdy úplně propadneme a prohrajeme velikým brankovým rozdílem. V týmu je několik hráčů, kteří v sobě mají potenciál a pokud budou makat, mohli by se dostat v budoucnu na úroveň dorostenecké extraligy. Je to ale opravdu hodně daleko a stojí to na neustálé tvrdé a trpělivé práci.

Čeká 6. třídu o vánoční pauze nějaký turnaj?

Ano, čeká nás velký třídenní předvánoční turnaj O pohár hejtmana kraje Vysočina v Jihlavě, kde se utkáme s extraligovou konkurencí. Uvidíme, jak se v konfrontaci s takto silnými týmy ukážeme. Mezi svátky nás pak čeká jednodenní menší turnaj v Litvínově. Doufám, že kluci na turnajích zanechají dobrý dojem.