Matěj Drtina |

Odchovanec Jan Cikhart: Válí v národním dresu a vzpomíná na hvězďáckou partu

Na Hvězdě začínal a hrál zde až do 8. třídy. Jeho další kroky vedly do Liberce, kde si již třetí sezónou drží bilanci bodu na zápas. Díky tomu se prosadil až do mládežnických reprezentací, na kontě má již přes dvě desítky startů v národním dresu.

Na nedávno skončeném prestižním turnaji World Hockey Challenge 2018 v Kanadě, neoficálním mistrovství světa hráčů do 17 let, vstřelil v 5 zápasech 2 góly a byl nejlepším hráčem českého týmu. Na otázky týkající se Hvězdy, Liberce i reprezentace odpovídal náš odchovanec Jan Cikhart.

Jak vzpomínáš na své působení na Hvězdě?

Nejraději vzpomínám na partu, kterou jsme na Hvězdě měli. Na tu nikdy nezapomenu.

Kdyby jsi měl vypíchnout jednu věc ze svého působení na Hvězdě, co by to bylo?

Je těžké vybrat jeden konkrétní moment, asi největší vzpomínky mám na turnaje v zahraničí. Vždycky jsme si s klukama užili spoustu srandy a často přivezli i nějaké medaile. 

Jak jsi hokejově spokojený v Liberci?

Jsem zde velmi spokojený, myslím, že pro odchod z Hvězdy jsem si nemohl vybrat lepší klub. Máme tu skvělé podmínky – střelnice, posilovny, možnost jít kdykoliv na individuální trénink... V létě jsem si v přípravě dokonce zahrál dva zápasy za farmu libereckého áčka Benátky nad Jizerou hrající první ligu.

Jak často trénuješ a jak zvládáš kombinovat hokej se školou?

Na ledě trénujeme jako tým jednou denně, k tomu máme suchou přípravu s kondičním trenérem. Často navíc chodím na střelnice nebo individuální tréninky. Chodím na Obchodní akademii v Liberci, vycházejí mi tam hodně vstříc, takže se školou se to dá zvládat.

Jak vnímáš to, že pravidelně nastupuješ za mládežnické reprezentace a můžeš poměřit své síly s nejlepšími vrstevníky na světě?

Pokaždé je pro mě čest obléct reprezentační dres a velmi si toho vážím. Hrát proti hráčům, kteří hrají nejlepší juniorské ligy světa, a zejména pak kanadskou CHL, je skvělá zkušenost. Jsou individuálně velmi dobře vybavení a rozdíl oproti naší juniorské extralize je opravdu veliký.

Jak sis užil v dresu české sedmnáctky prestižní 2018 World Hockey Challenge v Kanadě?

Užil jsem si ho velmi, a to i přesto, že jsme neuhráli nijak skvělý výsledek, myslím, že jsme měli na víc než 7. místo. Cely turnaj pro mě byl skvělou zkušeností, ukázal mi, kde jsou moje silné i slabé stránky. Dokonce se mi podařilo vstřelit dva góly, na které jen tak nezapomenu, takže osobně jsem docela spokojený.

Jaké máš ambice a cíle do budoucna?

Jako asi každý hokejista bych si chtěl jednou zahrát v NHL. Zároveň je ale jedním z mých snů probojovat se to libereckého extraligového „A“ týmu.

Foto zdroj: FB Juniorský hokej