Matěj Drtina |

GM klubu Michael Grim: Hvězda prošla nelehkou dobou se ctí!

O uplynulé sezóně, charakteru lidí, finanční situaci klubu, trenérském prostředí, odchodech do elitních klubů i o 2. lize. Řadu aktuálních témat jsme probrali ve velkém posezónním souhrnném rozhovoru s generálním manažerem klubu Ing. Michaelem Grimem.

Poděkování úvodem

Na úvod se musím vrátit k uplynulé nekompletní sezóně. Chtěl bych vyzdvihnout, že Hvězda prošla touto nelehkou dobou se ctí, vypořádala se s tím a fungovala - ač v omezeném režimu - v rámci opatření nastavených vládou. Už po několikáté bych chtěl vyjádřit velké díky rodičům, kteří na klub nezanevřeli a podporovali ho jak finančně, tak i svým přístupem k provizorní organizaci tréninků dětí. Poděkování patří i hráčům, a nesmím zapomenout na trenéry, kteří se k této nečekané výzvě postavili čelem a mají velký podíl na tom, že jsme to společně zvládli. Situace nebyla lehká, dolehla na nás mnoha různými způsoby, včetně toho, že většina z nás si covid prodělala. Nyní se ale zase nadechujeme, máme možnost společně trénovat, jsme zpátky na ledě. Pevně doufám, že už se covid ani restrikce nebudou vracet a budeme moct fungovat normálně.

O ukázce charakteru

Krátce bych se pozastavil u toho, že covidová doba ukázala charaktery lidí, a to jak v pozitivním slova smyslu, tak i negativním. Ty pozitivní případy - kterých byla naštěstí drtivá většina - jsem zmínil v úvodu v rámci poděkování. Objevily se ale i někteří jednotlivci, kteří si během uplynulé doby dělali co chtěli a zneužili mimořádné situace. Ve výsledku to ale může být pro klub dobře, protože jsme se na základě této zkušenosti s některými lidmi rozloučili a aspoň se to tak odfiltrovalo.

O finanční situaci klubu

Tím, jak covid přišel z čista jasna, se mohlo stát, že bychom skončili ze dne na den na nule. Naštěstí se to ale nestalo, a to díky relativně dobré finanční rezervě, kterou se nám podařilo díky dobrému hospodaření v posledních letech nastřádat. Díky tomu jsme to jako klub ustáli. Nutno ale říct, že tato rezerva byla určena na investice spojené zejména s úpravami na zimním stadionu. Museli jsme ji postupně rozpouštět, protože příjmy byly nulové, ale nemalá část výdajů zůstávala a my je museli platit. Od státu jsme na žádnou podporu v rámci covidových programů nedosáhli, částečnou finanční injekci jsme dostali od pražského magistrátu - zároveň to ale nebyla částka, že by to pokrylo většinu našich nákladů spojených s provozem během covidové doby, to ani omylem. Na jednu stranu jsme tedy byli nuceni část rezervy rozpustit, na druhou stranu jsme to díky tomu naštěstí přežili a teď se můžeme směle dívat dopředu.

O úpravách na stadionu

Hokej na Hvězdě se sice podstatnou část sezóny hrát nemohl, ale na stadionu se pracovalo i tak. Stadion průběžně několik let po sobě modernizujeme a výjimkou nebude ani rok letošní. Chceme dát halu do modernějšího hávu, a to zároveň se zachováním všech jeho klasických prvků (dřevěné obložení apod.). Kromě této vizuální změny bychom měli v létě dělat automatizaci chlazení ve strojovně, na což máme už připravený projekt a přislíbený grant od magistrátu. Zavedení automatizace kompresorů by mělo proběhnout během července a výše investice je 1,4 milionu. Díky zautomatizování chlazení tak už nebude potřeba neustálá fyzická přítomnost u kompresorů a zároveň bude optimalizována míra chlazení ledu, což klubu bude šetřit prostředky, které budou moct být použity zase někde jinde.

O parkovišti

Uvědomujeme si, že pro rodiče i další návštěvníky našeho stadionu není situace s parkováním ideální. Průšvih nastal před pár lety, když se v okolí Hvězdy udělaly modré parkovací zóny, kvůli čemuž najednou začalo parkovat spoustu aut - od rezidentů, dojíždějících mimopražských apod. - na našem soukromém parkovišti, které patří ke stadionu. Současná situace je nepříjemná a jediná cesta, jak ji vyřešit, je zavést závoru a parkování mírně zpoplatnit. Počáteční investice na vybudování systému pro parkoviště je vysoká a v současné době to tak, vzhledem k výše uvedenému, zrealizovat nemůžeme. O situaci nicméně víme, její řešení plánujeme a snad to i v dohledné době zrealizujeme.

O uplynulé sezóně z hlediska sportovního

Z hlediska sportovního vidím na uplynulé sezóně dvě velká pozitiva. Tím prvním je, že hráči byli i přes všechna omezení na ledě, ač to bylo po část doby jen na malých venkovních plochách a v omezených podmínkách. Neztratit kontakt s ledem, bruslením a týmem a nefungovat jen na individuální bázi bylo hrozně důležité. Druhým pozitivem je, že dorost je nadále extraligový, nesestoupilo se nějakou administrativní cestou a tým se tak bude moct v nadcházející sezóně porvat o setrvání v extralize na ledě. V tomto směru nás čeká perná sezóna a velká výzva, klíč k záchraně je díky 6 sestupujícím týmům plus dalším 2 do baráže velmi těžký, ale jsem reálný optimista. Jsem přesvědčený, že nebudeme hned od začátku odepsaní a budeme hrát vyrovnané zápasy. 

Zároveň se v uplynulé sezóně jednalo o rozdělení žákovských kategorií. Ustálilo se to na konzervativním modelu, že se příští rok ještě žádné změny dít nebudou. Ačkoliv jsme nějaké změny očekávali, tak nijak nespokojení nejsme. 9. třída bude hrát nadále kvalitní zápasy s dobrými soupeři, což je pro rozvoj hráčů jedině dobře. A 5. třída zůstane mimo žákovské kategorie a bude hrát zápasy v rámci pražského regionu - u této třídy si nemyslím, že je ještě nutné hnát se za body a umístěním v nějaké „extra-lize.“

O návrhu spádových oblastí a odchodech do velkých klubů

Pro návrh spádových oblastí moc nejsem, nepřipadá mi vhodné mít přikázáno za jaký klub mohou naši hráči hrát. Historicky máme velmi dobré vztahy se všemi elitními kluby v okolí. Hráči Hvězdy si mohou vybrat pro své další působení jakýkoliv extraligový tým - pokud na to mají a ten tým hraje vyšší soutěž. Na Hvězdě hrajeme od nejmenších kategorií až do dorostu stejné soutěže jako tyto týmy, hráči mohou kombinovat hokej se školou a mají možnost většího herního i tréninkového vytížení, takže nevidím důvod, proč do těchto velkých klubů dříve než na konci dorostu chodit. Jsem rád, a říkám to každý rok, že jsme schopni v našem rodinném klubu dlouho konkurovat extraligovým týmům. Ukázkovým aktuálním příkladem té, podle mého přesvědčení, vhodné cesty, je Filip Hron - ročník 2004, kapitán loňského dorostu, na Hvězdě odmala - kterému jsme vyjednali možnost pokračovat na juniorské extraligové úrovni v Mladé Boleslavi.

Případy, kdy rodiče vykupují své děti z klubu jen proto, aby na sobě mohly nosit dres zvučnějšího týmu, mi nepřipadají správné. Pokud o hráče má daný elitní klub opravdu zájem, tak je za něj ochotný zaplatit nebo se domluvit a nedává břímě placení nějakých odstupných a výkupných na rodiče. I zde nabídnu aktuální ukázkový příklad našeho odchovance, a to brankáře Petra Hamalčíka. Ten zde chytal do dorostu, poté si po vzájemné dohodě klubů vyzkoušel 2. ligu, minulý rok se prosadil v Ústí v Chance lize a letos přestoupil do extraligových Karlových Varů, které za něj Hvězdě po dohodě zaplatily odstupné v řádech stovek tisíc korun (přičemž tabulková hodnota hráče je v řádu milionu, pozn. red.).

O vizi A-týmu i juniorů

O koncepci A-týmu uvažujeme už dlouho, máme nějakou dlouhodobou vizi o postupném pozvedávání jeho úrovně. Nikdy jsme neměli přehnané plány, že bychom si dělali ambice na vyšší soutěž než na co máme kádr a finance. V současné době chceme hrát na špici regionu a jako bonus si zahrát kvalifikaci o 2. ligu. Postup do 2. ligy není náš primární cíl, ale pokud by se vybojoval sportovní cestou, tak bych si dovedl představit, že bychom mohli tuto soutěž za určitých okolností a úprav hrát. Nejdeme za tím ale bezhlavě a určitě si nechceme 2. ligu kupovat. 

V posledních dvou sezónách jsme měli solidní naději na postup do vyšší soutěže v kategorii juniorů. Tým na to byl dobrý, ale dvakrát po sobě nám to bohužel covid překazil. Šance dostat se do vyšší juniorské soutěže je nyní menší, nicméně i tak budeme chtít na juniorce zapracovat a vytvořit návaznost na A-tým. Chceme, aby juniorka produkovala hráče pro A-tým a ten se tak neustále postupně přirozeně obměňoval.

O trenérském prostředí

Závěrem bych řekl, že jsem moc rád, že se povedlo na Hvězdě vytvořit funkční trenérské prostředí, které zde funguje velmi dobře a pozitivně ovlivňuje atmosféru v celém klubu. Jsem rád, že jsme schopni takhle pospolu fungovat. O naše hráče je v tomto ohledu velmi dobře postaráno. A dokládá to i skutečnost, že někteří trenéři, kteří si zde začnou budovat svou kariéru, pak nacházejí uplatnění v extraligových týmech.