Matěj Drtina |

Odchovanci Hvězdy v sezóně 2020/21

Odchovanci našeho klubu působící na té nejvyšší úrovni byli vidět i letos. Sezónu sice poznamenala pandemie koronaviru, nicméně i tak může několik bývalých hvězďáků označit uplynulou sezónu za vydařenou.

Jiří Drtina - zkušený bek a majitel extraligového titulu se Slavií loni měnil v rámci Chance ligy působiště, když přestoupil ze Vsetína do Ústí nad Labem. A na severu Čech hrál dominantní roli, uznejte sami - nejproduktivnější obránce týmu (15 bodů, 4+11), nejvytíženější hráč týmu (TOI 21:47), nejlepší plus/minus v týmu (+6) a dokonce nejčastější střelec týmu (99 střel, v průměru 3 na zápas). „Jsem tady velmi spokojený. V Ústí je příjemné prostředí, lidé jsou fajn. Parta v kabině a trenéři fungují výborně,“ komentoval v průběhu sezóny Jiří Drtina. Není tak divu, že se Slovanem prodloužil smlouvu i na sezónu 2021/22.

Jan Grim - kmenový hráč extraligové Mladé Boleslavi strávil uplynulou sezónu v Chance lize v dresu Ústí nad Labem. Se svým týmem postoupil do předkola play-off, kde však vypadlo Ústí se Vsetínem 1:3 na zápasy. Z individuálního hlediska plnil tento mladý útočník na ledě spíše defenzivní úkoly, v 30 odehraných zápasech nasbíral 5 bodů (2+3).

Petr Hamalčík - mladý brankář zažil v prvoligovém Ústí nad Labem průlomovou sezónu - stal se jasnou brankářskou jedničkou, statisticky patřil k nejlepším brankářům Chance ligy (20 zápasů, úspěšnost 91,2% a průměr 2,7 branek na zápas), svému týmu pomohl k postupu do play-off a skvělé výkony mu vynesly angažmá v extraligových Karlových Varech! „Strašně se těším a jsem zvědavý, jaké to bude. Bude to úplně jiná úroveň," říkal Hamalčík po příchodu do Karlových Varů.

Ronald Knot - až do finále play-off došel letos s Libercem tento 26-letý obránce, z titulu šampiona se nakonec ale neradoval. Vydařená sezóna to byla pro Knota nejen z týmového, ale i individuálního hlediska - 51 zápasů a 16 bodů (5+11) v základní části, dalších 16 zápasů v play-off (7 bodů), jeden z nejlepších hráčů extraligy v +/- bodování (+18), nevytěžovanější hráč play-off (přes 27 minut na zápas!) a navrch debut v národním týmu. Urostlého obránce posunula vydařená sezóna o další hokejový stupeň výše, neboť Knot bude v následující sezóně působit v KHL v dresu Nižněkamsku. Skvělá práce!

Daniel Kolář - obránce a odchovanec Daniel Kolář letos dokráčel s Jihlavou až do finále Chance ligy a byl jen kousek od postupu do extraligy. Extraligu si nicméně letos Kolář zahrál, a to v dresu Litvínova, kde měl vyřízené střídavé starty z Jihlavy. Stabilní výkonnost posunula tohoto 28-letého hráče do extraligy i na příští sezónu, neboť Kolář podepsal v květnu v Litvínově roční smlouvu s opcí. „Dana jsme měli možnost vidět v našem dresu v loňské sezóně a splnil naše očekávání. Je to důrazný hráč s dobrými fyzickými parametry,“ říká o našem odchovanci generální ředitel Vervy Pavel Hynek. Tak ať se daří v Litvínově, Dane!

Pavel Mrňa - 32-letý útočník se po letech v zahraničí, když si vyzkoušel hokej ve Francii, USA, Anglii, Slovensku a Španělsku, usadil ve Vrchlabí. Zde si letos „odkroutil“ už třetí sezónu, přičemž jeho tým byl jakožto nováček Chance ligy velice příjemným překvapením soutěže. Mrňa si v celkem 40 zápasech připsal 26 bodů (16+10).

Noemi Neubauerová - naše odchovankyně hrající již třetím rokem v americké univerzitní NCAA za Colgate University zažila opravdu vydařenou sezónu. Z hlediska statistik zaznamenala 17 bodů (9+8) ve 23 zápasech. Ještě důležitější je ale týmový úspěch, kterého letos dosáhla - její tým vyhrál základní část své divize NCAA (ECAC) i následné play-off a postoupil tak na závěrečný celostátní šampionát, kde po těsné prohře 0:1 vypadl ve čtvrtfinále. Noemi Neubauerová se zároveň, společně s další naší odchovankyní hrající v zámořské NCAA - Dominikou Láskovou, dostala do finální reprezentační nominace na ženské MS 2021 v Kanadě, které ale bylo na poslední chvíli odloženo na podzim.

Radek Smoleňák - zkušený útočník a jeden ze tří bývalých hráčů Hvězdy, kteří to později dotáhli až do NHL, má za sebou čtvrtou sezónu v extraligovém Mountfieldu HK. Dojmy kapitána Hradce z uplynulé sezóny můžou být smíšené - z individuálního hlediska si připsal v základní části velmi solidních 35 bodů (20+15) v 51 zápasech, navíc se mu v průběhu sezóny narodil druhý potomek. V play-off byl ale jeho tým vyřazen ve čtvrtfinále a evidentní byly navíc, zejména ke konci sezóny, neshody mezi Smoleňákem a trenérem Hradce Růžičkou. Radek Smoleňák však, na rozdíl od trenéra Růžičky, v Hradci Králové zůstává, neboť zde prodloužil smlouvu o 2 roky.