Matěj Drtina |

Dvojrozhovor s trenéry Dufkem a Nedvědem o hvězďácké 5. i 7. třídě

Trenéři Martin Dufek a Lukáš Nedvěd vedou 5. a 7. třídu Hvězdy. Páťáci si už zcela zvykli na velký hokej, sedmáci se naopak začínají pomalu připravovat na mladší dorost. V průběhu sezóny se obě mužstva znatelně zlepšila, jejich žákovská soutěž právě vrcholí.

Jak zvládá 5. třída přechod do velkého hokeje a svou první sezónu v žákovské lize?

Martin Dufek: Žákovská soutěž je pro páťáky něčím novým, velký hokej začali hrát teprve nedávno při přechodu ze čtvrté do páté třídy. Trochu jsme zaspali začátek sezóny, kdy nám soupeři jasně ukázali, o čem ta soutěž je a bodově nám trochu ulítli. Tím, že je soutěž dvouročníková, tak byl přechod pro některé naše hráče těžký. Zápasy jsou hodně o starších hráčích, ti mladší se na ně musí dotahovat, učit se odolnosti, prokazovat určité dovednosti a dokázat se ve velkém hokeji prosadit. Kluci se s tím srovnali před pár měsíci a od té doby je herní progres páťáků znatelný. Tabulkově má naše mužstvo určitě na víc, třeba i na páté, šesté místo, takže si myslím, že naše současné umístění neodpovídá tomu, co kluci umí.

Jak je znát věkový rozdíl při zápasech 7. třídy?

Lukáš Nedvěd: Věkový rozdíl v zápasech je určitě znát, zvlášť u mladších hráčů, kterými se snažíme náš tým doplňovat, aby si vyzkoušeli i hokej se staršími. Ve starších žácích už je na některých klucích vidět, že přicházejí do puberty a někdy je ten kontrast opravdu veliký. Silová výhoda je tedy většinou na straně soupeře, což nám někdy dělá problémy.

A jak hodnotíte sezónu 7. třídy?

Lukáš Nedvěd: Ono se to hodně podobá 5. třídě, zvlášť z hlediska faktu, že se jedná o dvouročníkovou soutěž. Navíc v tomhle období pak hráči mívají nemoci, jezdí na hory, takže zápasy hrajeme se dvanácti, třinácti hráči. Myslím, že kluci mají určitě na víc. V průběhu sezóny šli nahoru, někteří více, někteří méně, to tak už bývá. Je potřeba, aby nepřestávali pracovat, protože za rok a půl je čeká mladší dorost a je potřeba, aby na to byli připraveni a my je naučili potřebné dovednosti.

Jak vnímáte akce Výchovy talentované mládeže, kterých se hráči vašich týmů pravidelně účastní?

Martin Dufek: Tyhle akce jsou velice dobré, mají celorepublikový záběr a talentovaní kluci mají další příležitost, jak se dobře prezentovat. Nejdůležitější to je ale především z hlediska motivace hráčů. Pro 5. třídu – ročník 2006 - tyhle akce ještě nejsou určeny, čeká je to až příští rok, tak doufejme, že se i hvězďáci z tohoto ročníku do výběru prosadí. Hvězda určitě takovou prezentaci potřebuje a je dobré, když jsou její hráči vidět. Není to jenom o velkých klubech, právě ty menší kluby jsou zásobníkem pro akademie. Takže tyto akce jsou velice pozitivní, ale vzhledem k tomu, že je český hokej na ústupu, tak by se pro zlepšení jeho situace mělo dělat ještě daleko víc.

V čem se nejvíce liší tréninky 5. a 7. třídy?

Lukáš Nedvěd: Zásadní problém při trénincích vidím v tom, že kluci nejsou zvyklí zvenku hrát hru. Snažíme se do nich dostat, aby všichni chtěli hrát, to je hodně podobné. Jak v 5. tak 7. třídě, když někdo získá puk, tak na něj jeho spoluhráči většinou jen koukají. Trénink dovedností je samozřejmě trochu jiný, na sedmáky jsou větší nároky ať už v individuálních činnostech jednotlivce nebo herní kombinaci, kde to je ale trochu omezené tím, že na tréninky nás chodí menší počet. Důležité jsou samozřejmě hry, ale nejdůležitější je, že je to musí bavit a zároveň všechno dělat naplno, což je mým hlavním cílem – namotivovat kluky tak, aby do toho dávali všechno.

Martin Dufek: V 5. třídě už přicházejí na řadu různé herní kombinace, souboje 1 na 1, jednoduchá založení útoku. Jako trenéři hráče samozřejmě maximálně podporujeme, snažíme se je naučit hokejové zásady i šikovnost a aby jejich růst byl takový, jaký má být. Hlavní je, aby na konci sezóny bylo vidět, že jsme s hráči po celý rok dobře pracovali.

Blíží se prestižní domácí turnaj 4. tříd o Putovní pohár Prahy 6, kterého jste se minulou i předminulou sezónu se svým mužstvem zúčastnil. Jak tento turnaj hodnotíte?

Martin Dufek: Když jsem před čtyřmi lety přišel na Hvězdu, tak jsem říkal, že Hvězda by potřebovala takový turnaj, který by měl určitou tradici a nakonec jsem se organizace tohoto nápadu i zhostil. Hned v prvním ročníku jsme pozvali osm mužstev, turnaj se nám podařilo vyhrát a všichni si pochvalovali jeho úroveň i organizaci. Ve druhém ročníku jsme na to navázali, počet účastníků ještě zvýšili na deset, což je, vzhledem ke kapacitě zimního stadionu, maximum. Turnaj se schválně koná až v březnu, celá sezóna jím v podstatě graduje. Turnaj hodnotím velice pozitivně, je vidět, že už je dobře zaběhnutý a již v průběhu sezóny projevují kluby zájem se ho účastnit. Blíží se jeho třetí ročník a doufám, že další ročníky budou navazovat.

Jaké máte plány na konec sezóny?

Lukáš Nedvěd: Chceme samozřejmě dobře dohrát žákovskou soutěž a připravit se co nejlépe na příští sezónu, protože příští rok čeká kluky osmá třída, což je v porovnání se sedmou „nebe a dudy“. Extraligové kluby už budou mít posily z jiných mužstev a připravovat si tým na mladší dorost. Hokej v osmé třídě už je fofr a skok ze sedmé do osmé je mnohem výraznější, než z páté do šesté. Jinak na konci sezóny máme připravený domácí turnaj tady na Hvězdě. K tomu by bylo fajn se podívat s hokejem do zahraničí, ale ještě nevíme kam, záleží samozřejmě i na termínu.

Máte nějaký vzkaz na závěr?

Martin Dufek: Přání nás všech trenérů je, abychom na Hvězdě měli co nejvíce hráčů v přípravce. Přípravka se za poslední dva, tři roky dost zlepšila, zapracovali jsme na tom a začalo tam chodit veliké množství dětí. Od toho se totiž následně samozřejmě odvíjí počet hráčů ve starších kategoriích, což je problém, se kterým nyní v žákovských mužstvech většinou bojujeme. Takže já si samozřejmě přeji, aby na Hvězdu chodilo čím dál tím více malých dětí, aby měly o hokej zájem, byly spokojené a měly úsměvy na tvářích. Doba hodně změnila u dětí oblíbenost hokeje i sportu obecně a já si přeji, abychom opět nastartovali hokej tam, kam patří.