Matěj Drtina |

Malí Číňané měli na Hvězdě soustředění, vyhráli turnaj a setkali se i s Jágrem

Na Hvězdu zavítali minulý týden mladí hokejisté z daleké Číny z města Chengdu. Kromě týdenního soustředění zde stihli vyhrát turnaj v minihokeji a setkat se také s osobnostmi českého hokeje včetně Jaromíra Jágra.

V Číně nyní zažívá hokej veliký boom, řada českých trenérů působí v čínských klubech, kde předává své zkušenosti tamním hráčům, což se týká například i bývalého trenéra našeho klubu Jiřího Hájka. Některé české extraligové kluby navázaly spolupráci s těmi čínskými, hvězda Bostonu David Pastrňák se letos v létě podruhé podíval do Číny, když byl hlavní tváří hokejových kempů pro malé čínské hokejisty v Pekingu. Důvodem tohoto snažení čínské vlády o popularizaci ledního hokeje v zemi je pochopitelně pořadatelství Zimních olympijských her v roce 2022 v Pekingu.

Do České republiky přicestovalo z města Chengdu koncem července 15 malých hokejistů ve věku 5 až 7 let, k tomu 2 trenéři a 30 rodičů. Chengdu (Čcheng-tu) je metropolí čínské provincie Sečuán a s počtem obyvatel přesahující 10 milionů zároveň 5. nejlidnatějším městem ČLR. Kempu na Hvězdě předcházelo pětidenní soustředění v Mariánských Lázních, takže v Česku strávili hráči z východní Asie téměř dva týdny plné hokeje. Na soustředění zvládali každý den dvoufázové tréninky na ledě i na suchu, učili se bruslení, práci s pukem i hrám na ledě.

„Smyslem soustředění bylo, abychom těmto hokejistům ukázali, jak se u nás v Česku vychovávají hokejisté, že se nevěnujeme pouze specializaci, ale že součástí výchovy jsou i hry a zábava. Čínské děti jsou například zvyklé na fyzické tresty od trenérů - za neposlušné chování či jiné prohřešky... Děti to zvládaly famózně, mají obrovskou disciplínu a přestože to pro ně bylo určitě fyzicky náročné, skvěle zvládaly dril na ledě i na suchu“, říká trenér a dlouholetý bývalý kapitán Kladna Josef Zajíc, jeden z organizátorů tohoto soustředění.

„Během tréninků působilo na ledě až 9 trenérů, neboť si Číňané opravdu potrpí na individuálním přístupu. Kromě tréninku na ledě i na suchu navštívili kluci Síň slávy českého hokeje, kde se setkali s Martinem Ručinským. Součástí soustředění na Hvězdě byl turnaj v minihokeji, kterého se kromě Chengdu zúčastnilo také Kladno a domácí Hvězda, přičemž turnaj suverénně ovládli Číňané a ceny jim přišel předat Tomáš Plekanec. Závěrečný den se navíc setkali na Kladně s Jaromírem Jágrem... Děkujeme Hvězdě, stejně tak i Mariánským Lázním, za poskytnutí dokonalého servisu“, dodal Josef Zajíc.