Milan Zachariáš |

Hvězda v Přerově opět zazářila - starší žáci si z Moravy odvezli zlaté medaile!

Reportáž z mezinárodního turnaje v Přerově, kde opět zazářila Hvězda Praha. Na triumf starších dorostenců z minulého týdne navázali tento víkend starší žáci, kteří si po čtyřech utkáních s českými i slovenskými mužstvy zaslouženě pověsili na krk zlaté medaile.

Po absolvování domácího soustředění byl turnaj v Přerově první prověrkou nového konceptu – rozdělení starších žáků Hvězdy, tedy hráčů ročníku 2004 a 2005, na starší žáky "A" a "B". Uplynulý víkend tedy vyjelo na Hanou 17 hvězďáků, které nominoval hlavní trenér Martin Táborský, reprezentovat náš klub v konkurenci borců domácího HC Zubr Přerov, SHK Žďár nad Sázavou a dvou slovenských týmů HK Poprad a HK Ružomberok.

Již samotný program turnaje, kdy kluci měli sehrát během 30 hodin čtyři zápasy 3x20 minut čistého času, vyvolával obavy, jak se s tím náš tým vypořádá fyzicky. Přivezli jsme totiž ze všech zúčastněných zdaleka nejmladší tým. Naše obavy se naštěstí díky výkonu a nasazení kluků v obou dnech nenaplnily. To ale předbíháme. Tedy postupně, od začátku.

Turnaj jsme po dopoledním příjezdu zahajovali odpoledním zápasem s týmem Žďáru nad Sázavou. Kluci, plni očekávání i natěšení, vlétli na soupeře hned od začátku. Přes jasnou převahu a bezpočet šancí byl stav po první třetině pouze 2:1 a vypadalo to, že jsme střeleckou mušku ztratili někde na dlouhé cestě. Tento stav pokračoval i ve druhé třetině, kdy jsme opět zahazovali šanci za šancí. Zato soupeř byl velice produktivní a trefoval se takřka z ničeho - po druhé třetině to tak bylo stále o gól, tentokrát 4:3. Ve třetí třetině se již konečně podařilo hvězďákům zlepšit produktivitu, najít střeleckou mušku a výsledkem bylo celkové vítězství v prvním zápase 7 : 3.

Naše druhé podvečerní utkání uzavíralo sobotní program a naším soupeřem byl tým HK Poprad. V první, vyrovnané třetině, ve které kluci rozjížděli únavu z prvního zápasu, jsme byli produktivnější a nakonec ji vyhráli v poměru 2 : 0. Od druhé třetiny jsme již byli lepším, živějším týmem, a tak jsme na konci zápasu mohli slavit druhé vítězství, konečné skóre bylo tentokrát 6 : 0.

Neděli jsme zahajovali dopoledním zápasem s HK Ružomberok a byl to fyzicky i psychicky nejnáročnější zápas. A to nejen tím, že se naši kluci dostali po posledním sobotním zápase do postelí až okolo desáté hodiny večerní. Soupeř si totiž naše kluky a náš styl v předešlých zápasech „přečetl“ a vyhodnotil si to tak, že nás hokejově sice nepřehraje, ale s o to větší silou a hrubostí na nás nastoupí. Tomuto stylu hry jim navíc nahrávali slabí domácí rozhodčí, kteří tento styl dlouho tolerovali. Naši kluci, ač vzrůstově se soupeřem neporovnatelní, si však nenechali nic líbit, takže chvílemi to na ledě připomínalo spíše zápasy v MMA než lední hokej. Výsledkem bylo několik vyloučení do konce utkání, ve kterých jasně dominoval soupeř. Naštěstí to byla jeho jediná dominance. 

Naši kluci vedli po první třetině již 3:0, ale vlivem tvrdé fyzické hry soupeře se náskok Hvězdy po konci druhé třetiny snížil na 4:2. Nutno podotknout, že taktika soupeře podporovaná hlasitými nehokejovými pokyny jejich trenéra na nás celkem platila. Naštěstí ovšem nakonec přeci jenom zvítězila "hokejovost" a i díky kvalitnímu výkonu obou brankářů jsme vybojovali vítězství 5:2. Druhým velkým vítězstvím pak bylo, že se nikdo z týmu, i přes několik modřin, vážněji nezranil. Po tomto zápase vše spělo k velkému finále.

Pořadatelé měli totiž při rozlosování turnaje šťastnou ruku – poslední zápas byl zároveň soubojem o první místo dvou neporažených týmů -  našich borců s domácím týmem HC Zubr Přerov. Finále začalo velkým náporem domácího týmu podporovaného slušně zaplněnými ochozy, v nichž se rozhodně neztratili ani naši rodiče a příznivci. Naši kluci však velkou obětavostí, opepřenou hokejovým myšlením, drželi krok a na úvodní branku domácích dokázali ještě v první třetině gólově odpovědět. V druhé třetině pokračoval tlak domácích, my jsme však nezůstávali nic dlužni a výsledkem bylo vedení 2:1, které nám však vydrželo jen jedno střídání a opět bylo srovnáno. Po druhé třetině 2:2. Již v průběhu druhé třetiny jsme začínali být lepším týmem, což potvrdil i začátek třetí třetiny. A projevilo se to i na výsledku – 5 minut do konce - vedení 5:3! Vítězství bylo na dosah… Přes závěrečnou snahu soupeře, podpořenou dlouhou power-play se na výsledku již nic neměnilo - konec, 5 : 3! Bylo to doma…, zlaté medaile…, pohár…., celkové vítězství bez ztráty bodu! To, za čím jsme absolvovali takovou dlouhou cestu – za vítězstvím – se stalo skutečností. Skvělá práce kluci a trenéři!!!

O skvělou reprezentaci klubu se zasloužili tito borci: Michael Hrabal, Jakub Schönbauer, Jan Ludvík, Diego Pérez, Štěpán Švadlák, Štěpán Vyhlídko, Jan Helikar, Marek Maštalíř, Ludvík Lejdar, Jaromír Pérez, Joseph Melichar, Lukáš Novák, Radek Bíman, Matěj Zachariáš, Niko Zwahlen, Maksym Chelko, Jakub Pelikán + morální podpora marod Filip Hron - pod vedením hlavního trenéra Martina Táborského a asistenta Honzy Mikše.

Výsledky našeho týmu:

HC Hvězda vs. Žďár nad Sázavou 7:3 (2:1, 2:2, 3:0)

HC Hvězda vs. HK Poprad 6:0 (2:0, 1:0, 3:0)

HC Hvězda vs. HK Ružomberok 5:2 (3:0, 1:2, 1:0)

HC Hvězda vs. HC Zubr Přerov 5:3 (1:1, 1:1, 3:1).