Matěj Drtina |

Odchovanec a mistr extraligy Jiří Drtina: Na Hvězdu vzpomínám moc hezky

Do 8. třídy působil Jiří Drtina na Hvězdě, odkud jeho kroky vedly na pražskou Slavii. Dva roky hrál juniorskou soutěž v Americe, poté se vrátil zpět k sešívaným, s nimiž získal kompletní sadu medailí z české extraligy. Odchovanec Hvězdy má na kontě 434 extraligových a 175 prvoligových startů, hrál za mládežnické reprezentace a nakoukl i do té seniorské.

Přes Kladno, Karlovy Vary, Chomutov, Trenčín a opět Kladno se v létě Drtina vrátil zpět na Slavii, jíž by rád pomohl postoupit z WSM ligy zpět mezi tuzemskou elitu. Před začátkem sezóny svého mužstva stihl navštívit coby speciální host II. ročník letního kempu Hvězda, s jehož účastníky si popovídal a následně samozřejmě rozdal spoustu autogramů.

Na období na Hvězdě vzpomínám moc hezky, bylo to hlavně o zábavě. Bydlel jsem blízko zimáku, do školy chodil vedle Na Dlouhý lán a na Hvězdu jsem tak chodil od 1. třídy. Zápasy jsme začínali hrát někdy ve 3. třídě. Vůbec první jsem odehrál proti Kladnu. Prohráli jsme tehdy asi 7:0. Viděli jsme, že hráči Kladna na sebe po konci zápasu naskákali, tak jsme udělali to samé. Naskákali jsme na sebe a měli ohromnou radost. Na to asi nikdy nezapomenu”, líčí své první hokejové vzpomínky zkušený obránce Drtina.

„Na Slavii vzpomínám také moc rád, přece jenom jsem tam společně s Hvězdou odehrál mládežnické roky, začal hrát extraligu i slavil úspěchy. Se Slavii jsme vyhráli dorosteneckou soutěž, v juniorech jsem pak odešel na dva roky do Ameriky hrát juniorskou Ontario Hockey League.”.

„Když to porovnám, tak juniorská soutěž v Americe je na daleko profesionálnější i kvalitnější úrovni. Zázemí je mnohem lepší a mají na to samozřejmě mnohem víc financí. V Kanadě jsem ostatně poprvé hrál s kompozitovými hokejkami, které se u nás tehdy ještě skoro vůbec nepoužívaly. Jinak k tomu ale ti kluci přistupují velmi podobně jako u nás. Na druhou stranu je znát, že někteří trenéři v Americe Evropany moc nemusí. Hodně je to o štěstí, na koho tam člověk narazí a jaká je parta v týmu”, porovnává americké a české mládežnické prostředí dvaatřicetiletý bek.

Nakonec se Jiří Drtina vrátil ze zámoří na Slavii, kde se stal brzy její oporou v obranných řadách. „Když jsem přecházel z juniorů do áčka, hodně mi dal Petr Kadlec, který nyní hraje v Plzni. Samozřejmě si pamatuji moc dobře na svůj první extraligový gól. Dal jsem ho Karlovým Varům, kterým chytal Roman Čechmánek. Dostal jsem na modré puk na volej, vystřelil jsem úplně vedle, ale obránce Varů si to srazil zadkem do vlastní brány”, usmívá se při vzpomínce na svoji první extraligovou branku Drtina.

A jaký tým byl během jeho bohaté kariéry nejnašlapanější? „Skvělé spoluhráče jsem potkal na Slavii, ale asi nejlepší tým, za který jsem hrál, bylo Kladno během výluky v roce 2012. V týmu jsme měli Jardu Jágra, Marka Židlického, Tomáše Kaberleho, Tomáše Plekance nebo Pavla Pateru.”

Jiří Drtina se může pyšnit bohatou sbírkou medailí z tuzemské nejvyšší soutěže. V sezóně 2007/08 slavil se Slavií zisk zlata, k tomu má dvě stříbra a jeden bronz. S Chomutovem navíc v sezóně 2014/15 vyhrál 1. ligu a pomohl tak coby kapitán týmu k postupu do nejvyšší soutěže. Odehrál řadu zápasů za mládežnické reprezentace, v prosinci 2009 navíc obdržel pozvánku do seniorského národního týmu. „V nároďáku jsem nervózní byl, byť šlo jen o přípravný zápas. Hráli jsme na Slovensku, vyhráli jsme na nájezdy 3:2.”

Nynější úkol Jiřího Drtiny je jednoznačný – pomoct Slavii k postupu zpět do Extraligy.

Tak hodně štěstí v následující sezóně, Jirko!


Zdroj foto - www.hc-slavia.cz