Matěj Drtina |

Kouč mladšího dorostu Novák: Cíl? Postup do extraligy!

Mladší dorost vstoupil do sezóny suverénně, po třech vítězných zápasech má skóre 37:3. Hlavní trenér Milan Novák v rozhovoru hodnotí začátek sezóny a nebojí se jasně vytyčit hlavní cíl této sezóny - postup do extraligy!

Úvodní tři ligové zápasy mladší dorostence Hvězdy příliš neprověřily, hvězďáci v nich dominovali. Těžké zápasy ale určitě přijdou, což hráčům opakují i trenéři. Po 12 kolech úvodní části Regionální ligy mladšího dorostu totiž postupují první tři týmy tabulky do skupiny o postup do extraligy. Tato nadstavba začne v prosinci a celkem 12 týmů, z nichž věříme, že Hvězda bude jedním z nich, se dvoukolově utká o postup mezi dorosteneckou elitu. 

Trenér Milan Novák s asistentem Ondřejem Lechnerem tak mají nyní za úkol připravit hráče tak, aby byli na vrchol sezóny stoprocentně připravení a podařilo se jim splnit cíl této sezóny. Postoupit do extraligy mladšího dorostu se ostatně naposledy povedlo Hvězdě v sezóně 2013/14, konkrétně ročníkům 1998 a 1999, jež byly tehdy právě pod vedením Milana Nováka!

Jaké byly Vaše první dojmy, když jste v létě mužstvo přebíral?

Mladší dorost jsem dostal 26. června. Od té doby jsem kluky postupně poznával a oni se zároveň museli seznámit se mnou a zvyknout si na jiné tréninkové metody, než na které byli doposud zvyklí. Řekl jsem všem, že bych s nimi chtěl postoupit do extraligy. To je nyní krédo mladšího dorostu a od toho se odvíjí další věci, ať už trénování, posilovna, individuální přístup a mnoho dalších.

Jak na tom jsou hráči po fyzické stránce?

Co se týče fyzičky, tak kluci byli slabí, ale to se nám už podařilo trochu dohnat. Je to dáno i tím, že máme v týdnu suchou kombinovanou s ledem, což klukům dává hrozně moc.

Jak hodnotíte začátek ligy?

Hráli jsme zatím tři mistráky, všechny se nám podařilo vyhrát o minimálně deset gólů. S Černošicemi i Kutnou Horou 13:1, s Velkými Popovicemi 11:1. To jsou všechno velice slušné výsledky. Myslím si, bychom v první části soutěže neměli mít, možná kromě týmu Kobry, příliš velkou konkurenci.

Neusnou hráči po několika vysokých výhrách na vavřínech?

Už teď se to na nich trochu projevuje a přichází sebeuspokojení. To ale hold přináší zápasy s lehčími soupeři. Před každým utkáním jim říkám, že ti silní soupeři teprve přijdou a teď mají šanci si ještě vyzkoušet nějaké herní věci, na které pak nebude tolik prostoru. To ale zatím moc nedělají, což je asi jediná stinná stránka.

Takže první část soutěže ještě může sloužit k rozehrání a načasování formy na nadstavbu?

Věřím se, že se kluci v úvodní části soutěže ohrají, a že se všichni ještě před nadstavbou zlepší. Postupně se hráči zlepšují a jdou výkonostně nahoru, ale je to mravenčí práce a jde to hodně pomalu.

Jak vůbec tým vypadá a jaké je jeho složení?

Na začátku jsme měli v týmu kolem třiceti kluků. Z nich jsme postupně vybrali ty, se kterými chceme v soutěži hrát. Kádr nyní tvoří převážně starší hráči. Těch mladších, tedy z ročníku 2003, je tam zhruba třetina. Tým se nám podařilo zcelit dobře, mančaft je dobrý a kluci zatím tahají za jeden provaz. V tom myslím, bude největší síla a věřím, že nám to pomůže dosáhnout postupu do extraligy.

Na čem je potřeba nejvíce zapracovat?

Určitě na střelbě a zakončení. Někteří na to zatím nemají moc silově, což je také ovlivněno tím, že některým je 13 a některým už 15 let. V zápasech míváme spoustu šancí, ale nedaří se nám je využít a proměnit v góly. Ale to je ostatně bolest celého našeho hokeje, od reprezentace přes všechny mládežnické kategorie.

Jak moc klíčové je období mladšího dorostu pro hokejistu?

Mladší dorost, jakožto dvouročníková kategorie, je pro hokejisty prvním velkým skokem. Dalším je přechod do staršího dorostu, ale asi nejmarkantnější a nejdůležitější je pak skok ze staršího dorostu do mužů, zvlášť, když se téměř všude zrušila kategorie juniorů (kromě mužstev hrajících Extraligu juniorů, pozn. red.). U mladších dorostenců se ještě může cokoliv změnit. Hráči jsou v pubertě a dá se z nich toho ještě hodně vytěžit. Hlavně jde o nabrání síly. To se samozřejmě týká i nás, protože až půjde „do tvrda“, tak se projeví, jestli jsme něco nezanedbali. Já ale věřím, že ne.

Takže cíl pro tuto sezónu již máte jasně vytyčený...

Ano, jediným cílem je postup do extraligy. Kluci by na to měli mít. Když budou dělat to, co po nich chceme, věřím, že se to povede.