Matěj Drtina |

Dorostenci dominovali Challenge Cupu, sedmáci obhájili stříbro

Od 6. do 10. srpna se v Praze konal již 28. ročník tradičního mezinárodního turnaje Czech Hockey Challenge Cup. Hvězdu na něm v šesti kategoriích reprezentovalo sedm týmů, z nichž tři - obě mužstva dorostu a sedmáci - se umístily na medailových pozicích.

V dorostenecké kategorii nás reprezentovala hned dvě mužstva – Red a Yellow – a obě celému turnaji jasně dominovala. Červení i žlutí ovládli své skupiny bez ztráty bodu, zvládli i své semifinálové bitvy a utkali se tak proti sobě v boji o zlato. V něm zvítězila i díky dvěma gólům Filipa Hrona Hvězda Red 2:1. „Turnaj splnil svůj účel, kluci si zahráli na deset lidí, měli spoustu času na ledě, my jsme měli dost prostoru vidět, jak na ledě fungují a vypadají. Oba týmy se dostaly do finále, to zvládly odehrát s chladnou hlavou bez nějakých zbytečných emocí, takže Challenge Cup pro dorost byla určitě plusová záležitost,“ hodnotí turnaj hlavní kouč Josef Reigl.

Ročník 2005 obhajoval z loňského ročníku bronzovou příčku, letos však skončil s bilancí 2 výher a 3 porážek o příčku níže. V této kategorii se hrál systém každý s každým a hned první zápas se ukázal jako rozhodující z hlediska boje o medaili. Hvězďáci v něm vedli proti výběru Challenger Hockey Selects dlouho 2:0, ale v závěrečných 10 minutách obdrželi 3 branky a prohráli 3:2. Trenér 9. třídy Jan Mikš s výkony spokojený nebyl, navíc se musel potýkat s nižším počtem zúčastněných hráčů.

Blízko k zisku medaile měli také osmáci. Ti s bilancí 2-1 obsadili ve skupině druhou příčku a po semifinálové prohře se Slováky šli do duelu o bronz proti americkému týmu Pro Ambitons. V něm vedla Hvězda již 4:0, když jeden z frustrovaných Američanů úmyslně zlomil ruku našemu hráči Ducháčkovi. Trenér Jiří Katz za těchto okolností odmítl v zápase pokračovat, načež následovala kontumace 0:5 v neprospěch Hvězdy. Zdraví našich hráčů je však pochopitelně mnohem důležitější než zisk medaile v přípravném turnaji… Davidu Ducháčkovi přejeme brzké uzdravení a návrat na led!

Cesta ročníku 2007 Challenge Cupem byla téměř totožná jako loni. Stoprocentní bilance se 3 výhrami v základní skupině, vítězství v semifinále 8:5 nad americkým týmem Reapers a poté prohra ve finále, po roce opět proti stejnému soupeři – Spartaku Žebrák (3:8). „Hráči do turnaje naskočili bez tréninku, měli možnost si hodně zahrát a mít vytížení, odehráli hezké zápasy. Ve finále narazili na těžkého soupeře, dělali, co mohli, ale na vítězství to nestačilo,“ komentoval vystoupení svých svěřenců Josef Reigl.

6. třídu zažila náročný začátek turnaje v podobě zápasů s oběma budoucími finalisty (prohra 4:6 a 1:7). Následující tři zápasy pak sice ročník 2008 vyhrál s drtivým skóre 25:5, vzhledem k systému turnaje to však bohužel na více než páté místo v konkurenci osmi mužstev nestačilo. „Bylo znát, že to byl začátek sezóny, hráči šli do turnaje po jednom tréninku. V prvních zápasech moc neměli klid na hokejce, nedali jsme si přesnou přihrávku, ale postupem turnaje se to zlepšovalo a poslední dva zápasy jsme zvládli suverénně vyhrát,“ hodnotí výkony šesťáků trenér Luboš Dvořák.

Ročník 2009 odehrál turnaj systémem každý s každým, z pěti zápasů zvítězil jednou. Kompletní výsledky, statistiky a umístění naleznete zde.