Matěj Drtina |

Extraliga? Je to pro nás škola, musíme se učit z chyb, říká trenér dorostu Reigl

V 5. kole si dorost Hvězdy připsal první extraligové vítězství, když na ledě PZ Kladno zvítězil 2:3 po nájezdech. První čtyři duely, ze kterých vyšel s prázdnou a děsivým skóre 2:28, však týmu ukázaly, jak náročná konfrontace s nejlepšími tuzemskými mužstvy je (a bude).

Příprava vyšla dorostencům z herního i výsledkového hlediska slušně. Vítězství na Challenge Cupu, výhry například nad Benátkami, Ústím či extraligovým Chomutovem (s ním bilance 1 výhra, 1 prohra) a prohra s též extraligovým Havlíčkovým Brodem. „V přípravě jsme sice neměli nejtěžší soupeře, ale hráči fungovali a hráli slušná utkání. Chomutov a Havlíčkův Brod nám zároveň dali signál, že ta soutěž bude opravdu náročná a kvalitní,“ komentoval přípravu hlavní trenér dorostu Josef Reigl. 

12. září však přišla extraligová premiéra a porážka 8:0 v Karlových Varech. Ve 2. kole se dorostenci poprvé představili doma, a to proti Spartě. Na zápas se přišlo podívat 200 diváků, kteří viděli relativně vyrovnanou partii, výborný výkon brankáře Hvězdy Sluky a první letošní hvězďácký extraligový gól, který vstřelil Jan Helikar. Z duelu však nakonec vyšla po výsledku 1:2 vítězně Sparta. Pak ovšem přišly dva devítigólové příděly - v Litvínově prohra 9:1, doma s Chomutovem 0:9. A jak hodnotí úvodní kola Josef Reigl? „Když jsme narazili na týmy z té vrchní části tabulky, tak bylo vidět, že máme ještě velké rezervy. Je to pro nás škola. Musíme být ve všem důslední - disciplíně, systému, rozestavení. Chceme se učit z vlastních chyb, zvyknout si na to tempo a akceptovat, že hrajeme proti nejlepším hráčům v této kategorii. Je to výzva, nedá se to změnit ze dne na den, ale sezóna je ještě dlouhá.“

V 5. kole, na půdě PZ Kladno, se podařilo Hvězdě poprvé bodovat a zároveň vyhrát - hvězďáci vedli v polovině zápasu 0:2, vedení však ztratili a rozhodnout musely až nájezdy. V nich rozhodl o vítězství Hvězdy 2:3 Volodymyr Borodenko. „PZ Kladno je na tom výkonnostně podobně jako my a taky tomu odpovídala ta hra. Teprve si zvykáme na nejvyšší úroveň, nicméně věřím, že se posuneme,“ říká hlavní kouč dorostenců.

ELIOD Extraliga dorostu je letos rozdělena na tři části. Ta první, která skončí na konci listopadu, rozdělí 30 účastníků na vrchních 18 hrajících o play-off a spodních 12 hrajících ve skupině o udržení, do níž se výsledky z první části nepřenášejí. Na konci sezóny se pak bude hrát souběžně play-off o titul mistra a play-down, z něhož vzejde 6 přímých sestupujících a 2 účastníci baráže. „Systém je nastavený tak, že celou sezónu budeme hrát o něco. Tahle část je o tom, aby se těch lepších osmnáct oddělilo od horších dvanácti. Pak se začne hrát o záchranu, každý zápas bude strašně důležitý. Je to o tom se zlepšovat a učit se z vlastních chyb,“ dodává trenér Reigl.

A jak hodnotí vstup do sezóny kapitán týmu Nicolas Štefko?