Matěj Drtina |

Mladším žákům se daří! Trenéři Nedvěd a Reigl o 6. a 7. třídě

Šesťáci i sedmáci válí! Obě kategorie mají na kontě shodně 11 výher a 2 porážky, ročník 2008 navíc absolvoval nezapomenutelný trip do USA. Není tedy divu, že u jejich trenérů - Lukáše Nedvěda a Josefa Reigla - převládá při hodnocení spokojenost.

Stejně jako v loňské sezóně, tak i letos svádí ročník 2007 boj o čelo tabulky se Slavií a Spartou. Zatímco loni však ani jedno z pražských S“ porazit nedokázal, tak letos už mají hvězďáci na kontě skalp Sparty, přehrát dokázali i silného soupeře-nováčka z Plzně. „Pocity ze 7. třídy jsou pozitivní. Kluci se posunují a ty zápasy a výhry, které odehráli, jsou zasloužené,“ říká trenér Josef Reigl. Jaká témata při rozhovoru zmínil?

O zlepšené týmovosti a produktivitě

Sedmáci, asi i působením věku, pochopili, že se ten sport přesouvá z individuální fáze do týmové. V tomhle se hodně zlepšili, více hru vnímají, začali využívat všech pět hráčů na ledě. Dávají hodně gólů, přeje jim štěstí a dokáží se prosazovat i proti silnějším soupeřům včetně Plzně a Sparty, což se loni moc nedařilo. V týmu navíc máme lídry, kteří jsou v čele bodování celé soutěže, takže ti naší produktivitě samozřejmě hodně pomáhají.

O soutěži a soupeřích

Našimi největšími soupeři jsou stejně jako loni Slavie a Sparta, plus se k nim letos přidala Plzeň. Část soupeřů je nových. Sice jsou z delších vzdáleností, ale pro kluky jsou nové týmy trochu okysličením. O Plzni už byla řeč, Jindřichův Hradec to hraje trochu razantněji, České Budějovice mají zvučné jméno, byť jejich ročník 2007 nepatří k tomu nejsilnějšímu, co tam mají… Je fajn, že hrajeme těžké zápasy proti kvalitním soupeřům, ale i takové, kdy si zastřílíme, takže za mě zlatá střední cesta.

O menším počtu hráčů

Malé negativum je, že aktuálně máme jen 14 hráčů do pole, přičemž je zázrak, když se sejdou všichni. Bylo by super, kdyby se podařilo ten počet trochu rozšířit. Na druhou stranu z mínusu je plus v tom, že všichni dostávají prostor ve hře a mají možnost se vyhrát.

Šesťáci jeli od konce září na vítězné vlně. Desetizápasovou vítěznou šňůru přerušila až sobotní (7.12.) remíza 6:6 v Benešově. Highlight podzimu (i celé sezóny) už však každopádně mají za sebou. Byl jím týdenní trip do zámoří - amerického Detroitu, což ostatně potvrzuje i trenér ročníku 2008 Lukáš Nedvěd: „Amerika byla naprosto super. Jak pro nás trenéry, že jsme viděli něco jiného a mohli se inspirovat, tak i pro děti, které sehrály několik dobrých vyrovnaných zápasů. Ono zahrát si proti týmům, které mají na dresu logo Anaheimu Ducks nebo Arizony Coyotes, je speciální samo o sobě.“ O čem dalším hlavní kouč 6. třídy hovořil?

O vyrovnaných zápasech na americkém tripu

Během pěti dnů jsme odehráli sedm zápasů a všechny kromě jednoho byly absolutně vyrovnané, z toho jsem byl nadšený. Za celou základní část v soutěži jsme přitom vyrovnané zápasy odehráli jen dva, to mě mrzí. Tenhle rozdíl me praštil do očí. Je super, že tam hrají vyrovnané duely, je to i tím, že týmy mají rozřazené do výkonnostních kategorií. Na turnaji se hrál regulérní play-off systém, nikdo neřešil, jestli se hraje nebo nehraje na výsledky. Základní skupina, pak v play-off prohraješ, a jedeš domů.

O porovnání přístupů

Od prvního do posledního hráče tam každý maká naplno od začátku do konce, nehledě na výsledek. Dělají to automaticky, nikdo po nich neřve. My jsme sice někdy chytřejší než oni, ale nechce se nám tak pracovat. Přitom to je základ - na zápase, v tréninku, i v osobním životě… Nikdo nechce, abychom dělali věci napůl. Vyžaduji to po hráčích už delší dobu a tohle mi to jen potvrdilo. Pak můžu zmínit detaily, jako že si hráči nosí vlastní tašky na ramenou, nenechají to brát rodiče. Neexistuje, aby hodili dres zmuchlaný a zpocený někam do tašky, je to posvátná věc a nosí ho uložený ve zvlášť vaku. Celkově řečeno - mají disciplínu.

O soutěži a nadstavbě

Trip do Ameriky nás stmelil, spousta hráčů začala o hokeji přemýšlet trochu jinak. Bohužel hned při prvním zápase po příletu jsme dali Slanému dvacet, takové zápasy týmu moc nedají… Každopádně jsem rád, že se podařilo postoupit do lepší skupiny, kde nás čekají vyrovnanější zápasy a pár extraligových soupeřů. Vstup do nadstavby nám díky výhrám nad Černošicemi, Rytíři Kladno a Slavií vyšel, ale máme za sebou zatím jen čtyři kola.