Matěj Drtina |

Jak se dařilo našim odchovancům? (1. díl)

Tisíce hráčů prošlo Hvězdou v její více než 50-leté historii, ale jen hrstce z nich se podařilo uchytit na té nejvyšší úrovni a bavit tak hokejem nejen sebe, ale i své okolí. Kteří naši odchovanci v uplynulé sezóně předváděli své výkony v extralize, Chance lize, univerzitní soutěži či v zámoří?

Michal Biben - ročník 1999, útočník - Michal hraje druhým rokem v zámoří, konkrétně juniorské soutěži USPHL Premier. Letos oblékal dres týmu Utica Jr. Comets, přičemž za tým ze státu New York si ve 40 zápasech připsal 25 bodů (9+16)

Jan Cikhart - ročník 2002, útočník - Další hvězďácký zástupce působící na americkém kontinentu. Honzovy kroky vedly z Hvězdy přes Bílé Tygry Liberec až do nejlepší juniorské soutěže světa - Canadian Hockey League, respektive Western Hockey League. Ve své premiérové zámořské sezóně vystřídal Jan Cikhart ve WHL dva týmy - Tri-City Americans a Regina Pats - a v součtu v 49 zápasech vstřelil 3 góly a přidal 5 asistencí.

Jiří Drtina - ročník 1985, obránce - Odchovanec Hvězdy a bývalý dlouholetý hráč pražské Slavie byl letos  nejvytíženějším obráncem prvoligového VHK ROBE Vsetín. V Chance lize odehrál 52 zápasů a připsal si 16 bodů (2+14), v týmu navíc působil jako zástupce kapitána.

Dominik Fejt - ročník 1992, obránce - Dominik má za sebou čtvrtou sezónu v zámořské FPHL. Loni slavil v dresu Carolina Thunderbirds dokonce titul. Letos měl Fejt na kontě v nedohrané sezóně 23 zápasů, 12 bodů (1+12) a 100 trestných minut.

Jan Grim - ročník 2000, útočník - Jeden ze dvou hvezďáků, kteří letos zaznamenali starty v extralize. V dresu Mladé Boleslavi odehrál mladý útočník 3 zápasy v nejvyšší soutěži, nakoukl do reprezentačního týmu U19 a největší část sezóny odehrál v Chance lize, kde si během 40 zápasů (odehraných hned ve třech různých klubech - Litoměřicích, Ústí nad Labem a Sokolovu) připsal 9 bodů (4+5).

Aleš Hyršl - ročník 1996, útočník - Jeden ze zástupců silného hvězďáckého ročníku 1996 byl letos k vidění nejen v dresu našeho áčka, ale také v univerzitní ULLH. Tam, jakožto student medicíny na Karlově univerzitě, nastupoval za UK Hockey Prague a patřil k tahounům týmu - v 16 zápasech si zapsal na konto 11 bodů (6+5).

Aleš Jiřík - ročník 1981, útočník - V dresu Hvězdy si zahrál Aleš Jiřík v letech 2003 až 2005 2. ligu, jinak ale strávil většinu své seniorské kariéry v Německu a letošní sezóna nebyla výjimkou - v dresu druholigového EV Landshut z Bavorska stihl 26 zápasů, v nichž vstřelil 3 branky a k tomu přidal 1 asistenci. 

Petr Josefus - ročník 1996, útočník - Petr letos válel hned na dvou frontách. Za druholigového nováčka z Příbrami odehrál 42 zápasů a stihl 55 bodů (27+28), tedy skvělá bilance více než bodu na zápas a 11. příčka v kanadském bodování celé soutěže. Jakožto student ČVUT navíc nastupoval za „naše domácí“ Engineers Prague, jimž 16 body (7+9) v 9 zápasech pomohl k premiérovému triumfu v nově vzniklé ULLH! 

Ronald Knot - ročník 1994, obránce - Jediný hvězďák v letošní sezóně pravidelně nastupující v extralize. Odchovanec Hvězdy a Slavie nastoupil za Bílé Tygry Liberec v nejvyšší soutěži do 50 utkání a bilanci měl 13 bodů (4+9) a +7 v +/-.


Daniel Kolář - ročník 1992, obránce - Většinu své kariéry strávil urostlý bek v první české lize a bylo tomu tak i letos. V Chance lize hájil barvy Dukly Jihlava, za níž odehrál 59 zápasů, připsal si 16 kanadských bodů (7+9) a 14 plusových bodů ve statistice +/-.

... Jak se dařilo dalším odchovancům našeho klubu? Dozvíte se v pokračování tohoto článku již brzy na našem webu