Matěj Drtina |

Opora mužů a trenér Engineers Daniel Fuks o áčku Hvězdy i univerzitním hokeji

Přečtěte si rozhovor s Danielem Fuksem, ofenzivním tahounem a oporou A-týmu, jenž na Hvězdě působí již desátým rokem, bývalým dlouholetým trenérem naší mládeže a současným koučem univerzitních Engineers Prague.

Současné výkony áčka v KPPM. Vzpomínky na úspěšnou éru Hvězdy v krajském přeboru (tituly z let 2010/11, 2011/12 a 2013/14 a kvalifikační boje o II. ligu. Představení svých svěřenců - Engineers Prague - v univerzitní lize. Progres českého univerzitního hokeje a přechod z evropské EUHL na českou ULLH. Úspěšná kooperace Hvězdy a Engineers. Ke všem těmto tématům se v rozsáhlém rozhovoru vyjadřuje 32-letý útočník a trenér Daniel Fuks.

Co říkáte na letošní výkony Hvězdy a jak zatím sezónu hodnotíte?

Výkony letos nejsou optimální. Nehrajeme pěkný hokej, nedaří se nám kombinačně, neumíme sehrát přesilovku, rozehrávka od beků taky vázne. Nemáme natrénováno. Kladně bych zhodnotil snad jedině pravidelné úterní svačinky v kabině po tréninku, kdy vždycky někdo přinese pro celý tým něco dobrého, které aspoň trochu tmelí kolektiv. Hokej, který předvádíme je hokej, který trénujeme. Už bych se k tomu asi dál nechtěl vyjadřovat.

Jak vnímáte úroveň KPPM?

Myslím, že úroveň se za ty roky určitě zvedla. Dříve hrály soutěž jen čtyři týmy a soupeři nám nebyli schopní konkurovat. Pak se přidaly Letňany (dnes TNP) a další týmy jako Roudnice nad Labem, Louny nebo Lomnice. V tomto složení měl KPPM asi nejlepší hokejovou úroveň. Poslední dvě sezóny mi příjde, že se úroveň zase trochu zhoršila. Rozhodně chybí i play-off. To je vždycky atraktivní a hlavně máte pořád o co hrát, i když v průběhu sezóny párkrát prohrajete.

Čím myslíte, že to je, že Hvězda už několik let po sobě končí v soutěži na 2. místě a nestačí na TNP (bývalé Letňany)? 

Těžká otázka. TNP, respektive dříve Letňany, mají už dlouho stejný kádr. Stabilní formace v obraně i útoku. S naším kádrem na ně prostě nemáme. Nám hodně kluků skončilo a místo zkušeností přišlo dravé mládí. Kluci se potřebují vyhrát v dospělém hokeji, který je úplně jiný něž ten juniorský. Chybí nám hlavně zkušenosti a někdo, kdo by ty zkušenosti a dravé mládí dal dohromady. 

Na co z Vašeho hráčského působení na Hvězdě vzpomínáte nejraději?

Nejraději vzpomínám na první sezóny na Hvězdě. Netuším přesně jaké roky to byly, už je to hodně dávno. Jednu sezónu jsme hráli kvalifikaci o postup do II. ligy proti Strakonicím, další sezónu pak zápasy proti Vrchlabí a hned tu následující kvalifikační sérii proti Trutnovu, kde to pro mě mělo opravdu speciální příchuť, jelikož jsem tam s hokejem začínal a všechny tam znám. Takové zápasy určitě na Hvězdě chybí. I na Hvězdě bývala skvělá hokejová atmosféra, třeba jako nyní při zápasech Engineers. 

(Daniel Fuks při kvalifikační bitvě o 2. ligu na ledě Vrchlabí - březen 2012)

Jak se Vám trénují Engineers a co zatím říkáte na letošní výkony? 

Když se týmu daří, tak je to vždycky radost. Zatím nám jde všechno jak po másle, takže se mi trénují Engineers dobře. Kluci mají velkou chuť trénovat a zlepšovat se. Od začátku sezóny jsme se dost posunuli, je to hlavně poctivým přístupem k tréninku. Naše výkony mě nepřekvapují. Hodně a intenzivně trénujeme a teď sklízíme ovoce v podobě sedmibodového náskoku na druhou Masarykovu univerzitu. Do cíle máme však ještě daleko, tak bych nerad něco zakřikl.

V univerzitním hokeji se pohybujete několik let. Jak moc se za tu dobu posunul?

Největší a jednoznačně nejpozitivnější změnou byl přechod z EUHL do ULLH. Tyto dvě soutěže mají společnou jedinou věc - a to - že se v nich hraje lední hokej. ULLH je totiž soutěž pro studenty (ne pseudo studenty), kterým se kontrolují studijní výsledky a nemůže v ní nastupovat někdo, kdo doopravdy nenavštěvuje vysokou školu. Tato soutěž se hraje pod hlavičkou ČSLH a nemůže se stát, že jeden tým má odehrány 2 zápasy a jiný třeba už 14. Další progres vidím v rozhodčích, kteří soutěž pískají - jsou jednoznačně kvalitnější a zápasy jsou tak férové i venku. Nyní tady máme soutěž, která prodlouží hokejové kariéry mnoha klukům a někdy v budoucnu možná i vychová hráče pro vyšší soutěže. Myslím, že taková soutěž v Česku chyběla.

Co říkáte na spolupráci Engineers a Hvězdy?

Je obrovská změna mít stálou kabinu, mít domácí stadion, mít 2-3 tréninky týdně, moci využívat rozcvičovnu a posilovnu. Je to obrovský posun a Engineers našli na Hvězdě svůj domov. V letošní sezóně zapojujeme i některé kluky z juniorky Hvězdy, kteří se příští rok chystají na vysokou školu (Tomáš Searle, Matouš a Kuba Najmanové) a doufáme, že tuto spolupráci v příštím roce ještě rozvineme. Stejně jako spolupráci s A-týmem Hvězdy. 

Chcete něco dodat závěrem?

Chtěl bych pozvat všechny malé hvězďáky na zápasy Engineers a zejména na derby pražských univerzit, které se bude hrát ve středu 11.3. od 17 hodin na stadionu v Edenu.