Matěj Drtina |

GM klubu Michael Grim: Hvězda se ukázala jako fungující rodinný klub

Přinášíme vám již tradiční květnový rozhovor s generálním manažerem Hvězdy Ing. Michaelem Grimem. A že letos bylo co řešit! Dobré výkony mládežnických kategorií, dorost v extralize, zvládání koronavirové krize, (staro)nové trenérské štáby, výhled na nadcházející sezónu...

O sezóně dorostu

Sezónu 2018/19 jsem hodnotil jako mimořádně úspěšnou, protože se podařilo postoupit do extraligy dorostu. Protože jsme se v extralize udrželi, byť to bylo administrativní cestou, tak loňskou nedokončenou sezónu bych hodnotil také velmi pozitivně. Ostudu jsme určitě neudělali. V první části, kdy jsme se potkávali se silnějšími a zvučnějšími kluby, jsme sice dostávali lekci, ale výsledkově to, až na výjimky, špatné nebylo. Pro kluky to byl velký skok, ale přistoupili k tomu dobře. Ve druhé části jsme hráli vyrovnané zápasy, což bylo pro hráče velmi přínosné. Zjistili, že na téhle úrovni hrát můžou. 

Rád bych vyzdvihl, že tým byl po celou sezónu kompaktní, konsolidovaný, nebyly tam žádné excesy. Tým měl charakter! Hra byla postavena na obranné činnosti. Gólman Pepa Sluka byl v bráně dominantní, obrana se postupně zlepšila a fungovala a útočníci Nicolas Štefko a Alen Jurak byli vůdčími osobnostmi týmu.

O sezóně juniorů

Kvůli reorganizaci juniorských soutěží jsme se ocitli až ve třetím „koši“ - regionální lize. Cílem bylo zahrát si minimálně kvalifikaci o druhou nejvyšší soutěž, v dnešní terminologii extraligu. V první části jsme hráli hlavně se slabšími týmy, v následné nadstavbě už byly k vidění velmi dobré zápasy. Do poslední chvíle jsme válčili s PZ Kladno o první místo, nakonec bychom tu nadstavbu při jejím dohrání nejspíš skutečně vyhráli a šli do kvalifikace. Tak jako nám v dorostu rychlé ukončení a nedohrání sezóny pomohlo, tak tady nám to bohužel uškodilo. V rámci možností ale proběhla sezóna juniorů zdárně.

Vypadá to, že pro juniorské soutěže zůstane v následující sezóně status quo. Bude nás čekat podobný boj jako letos. Naším cílem bude zabojovat minimálně o kvalifikaci o vyšší soutěž. Útok na postup ale vyhlašovat nechceme, protože jednak už nyní to bylo těžké, protože mohl postoupit jediný tým, navíc nevíme, jak to bude s dalšími reorganizacemi.

O týmu mužů

U A-týmu jsme pro nadcházející sezónu udělali zásadní změnu, a to takovou, že jsme jeho novým hlavním trenérem zvolili Jirku Katze. Od této změny si slibujeme návaznost áčka na tým juniorů, kde Jirka Katz současně působí jako asistent. Věříme, že koncepčnější činnost a větší zapojení juniorů povede v následujících letech ke zvýšení výkonnosti týmu.

O ostatních kategoriích

Moc si vážím toho, že jsme zajímavým soupeřem pro extraligové mančafty - chtějí s námi hrát zápasy a dokážeme se jim vyrovnat. Můžu to vzít od Karlových Varů po Kometu Brno, od západu na východ. Všichni jsou rádi, když si zahrají s našimi týmy. Všechny naše kategorie jsou konkurenceschopné. Ročníky 2005, 2006 a 2007 letos hráli vedle žákovské soutěže i DTS, kde se jim dařilo podávat dobré výkony. Ročník 2007 skončil v celkovém pořadí na 3. místě, což je v konkurenci 20 týmů z celé země skvělý úspěch. Jsem velmi rád, že i v tomto ohledu byla sezóna úspěšná a dobře jsme ji zvládli.

O koronavirové krizi

Byl to blesk z čistého nebe. Teď už ale můžu říct, že jsme to přežili a v rámci možností zvládli, za což jsem moc rád. Bylo to těžké pro všechny. Naprostá většina z nás si ale uvědomila, že abychom našli klub po konci krize v provozuschopném stavu, je třeba mu pomoci. Rodiče nadále platili příspěvky, i když měli vlastní potíže. Více než polovina z nich dokonce zaplatila plnou částku také za duben, byť klub nabídl jen poloviční příspěvky za tento měsíc. Trenéři připravovali tréninky distanční formou a přistupovali k tomu velmi zodpovědně. Zaměstnanci klubu přistoupili na omezení provozu na vrátnici i ve strojovně. Klub minimalizoval provozní náklady a snažil se uskromnit jak nejvíce to šlo. 

Hvězda se ukázala jako fungující rodinný klub. Společnými silami jsme to zvládli a sluší se poděkovat všem, kteří na tom mají podíl!

O přechodném období

Sezónu jsme ukončili o necelý měsíc dříve - v polovině března. Část rodičů sice ihned vyžadovala pokračování tréninků, ale my jsme říkali, že je vhodné, aby děti nějaké volno měly. Normálně by totiž měli hráči minimálně dvoutýdenní volno v dubnu, takhle ho měli o měsíc dřív, ale koncept, že přípravné období začne až po určité pauze, byl dodržen. Trenéři postupně začali připravovat tréninky na suchu formou moderních technologií a dostupných aplikací, na klubových sociálních sítích probíhaly různé challenge… Každý trenér k tomu přistoupil trochu po svém - některé tréninky byly specifičtější, některé hravější, ale všichni k tomu přistoupili velmi zodpovědně. 

O přípravném období 

S postupným rozvolňováním omezení jsme se začali připravovat na návrat, obnovili jsme ledovou plochu. Jsme rádi, že náš klub může led využívat i přes léto. Na jednu stranu je to pro naše hráče výhoda v přípravě, ale zároveň nechceme děti tréninkem na ledě přetížit, takže proto v přípravném období převládá suchá příprava - hřiště u zimního stadionu, u základní školy, u starších i posilovna… Pokud situace dovolí, přípravné období zakončí některé kategorie závěrečným soustředěním - ať už na Orlíku, na kolech nebo jinak.

O spolupráci s finským KJT

Na srpen jsme měli připravenou výměnnou hokejovou stáž ve Finsku s klubem KJT Hockey nedaleko Helsinek. V tomto období to ale neproběhne, protože předpokládáme, že situace ještě v tuhle dobu nebude tak uvolněná. Do budoucna s tímto projektem ale nadále počítáme.

O Poháru Prahy 6

Kvůli předčasnému ukončení sezóny jsme nemohli uspořádat tradiční domácí Pohár Prahy 6, jenž si měla zahrát 4. třída, tedy ročník 2010. Domluvili jsme se, že Pohár Prahy 6 se bude hrát od nadcházející sezóny v 5. třídě, takže ročník 2010 o něj nepřijde. Tradiční termín turnaje na konci sezóny jsme zachovali. Od minulé sezóny se hrálo na celé hřiště oficiálně až od 5. třídy, a jelikož se Pohár Prahy 6 hrál také na celé hřiště, tak posunutí turnaje ze 4. do 5. třídy dává smysl i v tomto ohledu. 

Výhled na nadcházející sezónu

Uplynulou sezónu jsme museli ukončit ze dne na den. Byl bych strašně nerad, kdyby se to opakovalo, ale zároveň nelze nic stoprocentně předvídat. Sezónu 2020/21 ale plánujeme jako regulérní. Povědomí o rozlosování soutěží zatím nemáme. Jak jsem už naznačil, u dorostu a juniorky se předpokládá status quo, podobné fungování soutěží očekávám i u žákovských kategorií. V nové sezóně vjedou na led jako první dorostenci, a to na konci července. V průběhu srpna pak bude začínat sezóna postupně dalším kategoriím. Doufám, že nadcházející sezóna bude opět úspěšná, dorostu se podaří udržet extraligu a junioři zabojují o postup do vyšší soutěže.

O trenérském štábu

Složení trenérského štábu v letošní sezóně je při porovnání s tou loňskou velmi podobné. Dva trenéři odešli, jednoho nového jsme angažovali. Trenéři tu jsou opět velmi kvalitní a máme v ně důvěru. To, že se někde objeví menší problém, je normální a není to nic nepřekonatelného. V klubu si raději udržíme kvalitní trenéry než problémové děti a rodiče se kterými se neustále řeší každotýdenní stížnosti, nářky a stesky. Chceme, aby trenéři pracovali v klidu a tlaky, které na ně jsou ze strany rodičů, byly co nejmenší.