Matěj Drtina |

VELKÝ SOUHRN: Rok 2020 je za námi. Jaký byl z hvězďáckého pohledu?

S koncem roku přichází běžně na řadu bilancování a rekapitulace. Vzhledem k aktuální situaci a stop stavu (nejen) v hokejovém prostředí na to máme prostoru o to více, tak se pojďme společně za uplynulým rokem ohlédnout.

První měsíce roku 2020 byly z pohledu našich mládežnických kategorií velmi vydařené. Junioři jeli na vítězné vlně až do začátku března - vyhráli 10 zápasů v řadě a zaslouženě si po celou dobu drželi první příčku v nadstavbové skupině. Dorostenci hráli v těžké extraligové konkurenci důstojnou roli. Zvlášt se jim vydařilo období od poloviny ledna do konce února, kdy zaznamenali 5 výher, včetně dvou po sobě jdoucích demolic Šumperka a Kobry v poměru 7:1.


U 9. třídy, tedy ročníku 2005, nastal pomyslný highlight sezóny 15. února, kdy hvězďáci v 11 hráčích po fantastickém výkonu vyhráli na ledě dosud neporažené Sparty 0:2. O měsíc dříve, 12. ledna, zažila památný zápas o rok mladší kategorie, tedy 8. třída. Ta hrála na ledě favorizované Mladé Boleslavi, a přestože ještě 90 sekund před koncem zápasu prohrávala 3:2, dokázala díky parádnímu závěru nakonec zvítězit 3:4! 

7. třída, tedy ročník 2007, držela dlouhou bodovou šňůru, neboť od začátku roku až do konce sezóny neprohrála jediný soutěžní zápas! Připsala si skalp Plzně, remízu na Spartě a k tomu vybojovala na celorepublikovém finálovém turnaji DTS v Liberci bronzové medaile.


A-tým navázal v prvních měsících roku 2020 na nepříliš přesvědčivé výkony i výsledky ze závěru roku 2019. Cenné vítězství přišlo na začátku března, kdy hvězďácké áčko vyhrálo 2:3 na ledě TNP Praha. Bohužel to byl také poslední zápas sezóny. V polovině března byl totiž náhle z důvodu nařízení vlády zimní stadion uzavřen a hokejová sezóna 2019/20 předčasně ukončena. Led na Hvězdě byl ze dne na den rozpuštěn a klub i stadion přešel do zvláštního - úsporného provozu. 

„Byl to blesk z čistého nebe. Naprostá většina z nás si ale uvědomila, že abychom našli klub po konci krize v provozuschopném stavu, je třeba mu pomoci. Hvězda se ukázala jako fungující rodinný klub. Společnými silami jsme to zvládli a sluší se poděkovat všem, kteří na tom mají podíl!,“ komentoval jarní ukončení sezóny generální manažer Hvězdy Michael Grim.


Předčasné ukončení sezóny obralo juniory Hvězdy o prvenství v Lize juniorů a šanci zabojovat o postup do extraligy. Naopak dorost se díky výše zmíněným okolnostem mohl radovat z udržení extraligy, ač to bylo administrativní cestou.

Březen a duben byl ve znamení tréninků na dálku, do nichž se trenéři i hráči vrhli s velkou vervou a navzdory omezeným možnostem se udrželi ve sportovním provozu. Na našich sociálních sítích jsme navíc sdíleli fotky a videa z tréninků a sportovních aktivit hráčů i trenérů a pomáhali se tak navzájem motivovat.


K vyhlíženému návratu zpátky do hokejového kolektivu a na led došlo začátkem května. Netřeba dodávat, že všichni byli na tento návrat velmi natěšeni. Přípravné období probíhalo za vysoké intenzity, kvality i nadšení napříč všemi kategoriemi. Toto období jsme navíc ozvláštnili projektem Led s Hvězdou, v rámci kterého si s hvězďáky přišla v průběhu května a června zatrénovat slavná jména jako Marek Židlický, Michal Barinka či Patrik Eliáš.


Čekání na srpnový (v případě dorostu už červencový) rozjezd sezóny pomohl některým zkrátit již 5. ročník letního kempu Hvězda, který se i letos povedl. Na kvalitní přípravné období z konce jara hvězďáci v srpnu navázali. Na trénincích A-týmu, jenž šel do sezóny 2020/21 s novou vizí, realizačním týmem i několika posilami, se scházelo přes třicet hráčů připravených zabojovat o místo na konečné soupisce.


Dorostu se na turnajích v silné konkurenci dařilo. Jejich trenér Josef Reigl komentoval výkony svých svěřenců slovy: „Kluci nás mile překvapili. Prokázali, že v sobě mají pozitivní náboj.“ Zlaté medaile na letních turnajích vybojovaly ročníky 2009, 2010 i 2011. Jako klub jsme si pro vás navíc připravili novinku v podobě zajištění 24/7 živého přenosu z dění na hvězďáckém ledě.


V průběhu září konečně odstartovaly boje o ligové body. Na soutěžní rozjezd sezóny jistě dlouho nezapomenou hráči A-týmu. Áčko po 30 sekundách 1. kola se Smíchovem prohrávalo 0:2 - ale zápas nakonec dokázalo otočit a na výhry navázalo i v dalších kolech. Koronavirus a karantény poznamenaly rozjezd soutěží dorostu a juniorů. Ačkoliv se obě kategorie připravovaly na vypuknutí soutěžní sezóny již od konce července, tak k soutěžním premiérám se dostaly bohužel kvůli korona-komplikacím až začátkem října.


V polovině října přišla potíž ještě větší, a to - již druhé v tomto kalendářním roce - plošné zavření zimních stadionů a přerušení sezóny. Hvězďáci se v soutěžích nestihli pořádně rozkoukat a už zase trénovali pouze distančně a se spoluhráči z kabiny se vídali maximálně díky týmovým online setkáním. Distanční trénování jsme na našich sociálních sítích zpestřili běžeckou výzvou, jež se těšila velkému zájmu - během 1 týdne se do ní zapojilo na 30 hvězďáků kteří naběhali dohromady přes 250 kilometrů.

Hvězďácký led zatím začal zase tát, na řadu přicházela opět úsporná opatření za účelem snížení ekonomického dopadu na klub. Na stadionu se však stále něco dělo. I přes nelehkou dobu jsme dělali vše pro to, aby byl návrat hráčů zpět na Hvězdu co nejpříjemnější. Dezinfekce, malování, opravy světel a několika prostor, rozsáhlá modernizace ve strojovně, uvedení fanshopu na našem webu do provozu…
 

Po více než měsíční pauze mohli začít hvězďáci opět společně trénovat na suchu koncem listopadu, návrat na led se konal o necelé dva týdny později - na začátku prosince. Spíše než o opětovné rozjezd sezóny šlo však o bryskní dvoutýdenní ochutnávku ledu a bruslí. V polovině prosince nás hokejisty totiž vládní nařízení opět vyhnala ze zimních stadionů. V týdnu před Vánoci se nám alespoň podařilo domluvit možnost využívání venkovních ledových ploch na Vypichu, Letné či OC Černý most, takže si hvězďáci z našich žákovských kategorií vyzkoušeli tréninky „open air.“.


Rok 2020 je tak za námi. V mnohém šlo o rok naprosto bezprecedentní. Lední hokej během něj musel čelit hned třikrát náhlému přerušení, respektive ukončení sezóny. Hvězďácké kategorie v roce 2020 odehrály 107 soutěžních zápasů, zatímco v roce předešlém jich bylo 226. Náš klub (a nejen ten) čelil celé řadě těžkých výzev.

Děkujeme vám za podporu, kterou jste Hvězdě v těchto nelehkých časech prokázali. Velmi si jí vážíme! Věřme, že to nejtěžší máme za sebou a v roce 2021 si budeme moct opět naplno užívat hokejové radosti...