Matěj Drtina |

FOTOREPORT: Osmáci zakončili švédský trip výhrou v malém finále a letí domů!

Také osmáci za sebou mají čtyřdenní zahraniční hokejový trip ve švédském Stockholmu, kde prověřili své síly na velice silně obsazeném mezinárodním turnaji Swedish Hockey Trophy '08.

Den 1 - čtvrtek 9. září
Hvězďácký let pod značkou OK 490 na trase Praha - Stockholm odlétal v 8:40 z Letiště Václava Havla, a krátce před 11. hodinou bezpečně přistál za slunečného počasí na letišti Arlanda. Na rozdíl od ročníku 2007, jenž měl na plánu v první den svého pobytu pouze „rozkoukávací“ trénink, čekal ročník 2008 v jejich úvodní den ve Švédsku již první turnajové klání. Po obědě, check-inu na hotelu a krátkém odpočinku se tak vypravili hvězďáci po 17. hodině směr zimní stadion HCL Arena, kde v 19:20 vypukl jejich zápas se švédským SDE Hockey. Vstup do utkání si Hvězda nemohla přát lepší: v 5. minutě dává na 1:0 Adam Richter, asistuje Petr Kavka, v 7. minutě dává stejné duo, ovšem v opačném pořadí, na 2:0. Soupeř se ovšem za nepříznivého stavu nevzdal, do konce 1. třetiny vyrovnal na 2:2, a ve 2. třetině (zápasy se hrají na 2x20 minut) otočil skóre ve svůj prospěch na 2:5. I přes slibný začátek utkání vstup do velice silně obsazeného turnaje kategorie AAA nevyšel, šance získat první výhru ovšem přijde již brzy!


Den 2 - pátek 10. září
Po náročném prvním dni měli hvězďáci čas se déle vyspat, jelikož jejich úvodní zápas druhého dne začínal ve 12:00. Soupeřem v něm byl Nacka HK, tým z předměstí Stockholmu. Z hlediska střel na branku šlo o souboj relativně vyrovnaný (20:25 ve prospěch Švédů), z hlediska poměru branek nikoliv - Nacka zvítězila jasně 2:7, přičemž na obou brankách Hvězdy měl opět podíl útočník Adam Richter (1+1 v zápase, stejně jako Matěj Pelikán). Po utkání byla v kabině Hvězdy nepříliš veselá nálada, a navíc turnajový harmonogram byl neúprosný: 2,5 hodiny po skončení tohoto duelu čekalo hvězďáky další utkání, a to proti dosud zcela suverénnímu týmu Russ Moskva. Rusy Hvězda nezastavila, ba ani nepřibrzdila - konečné kruté skóre 0:14 a poměr střel 8:51 hovoří jasně. Na druhou stranu je třeba dodat dvě věci. Zaprvé, na tomto turnaji lze nalézt jen opravdu silné a kvalitní soupeře, a tento ruský celek je ze všech nejsilnější a nejkvalitnější. A zadruhé - už může být jen lépe, hvězďáci se, věříme, odrazili ode "dna" a v druhé polovině jejich švédského tripu přidají k nesmírně cenným zkušenostem a porovnání také větší porci pozitivních emocí a užijí si radostný pocit z vítězství. Držíme jim palce!


Den 3 - sobota 11. září
V sobotu museli hvězďáci vstávat brzy ráno, neboť na 8:00 bylo naplánováno jejich úvodní buly s finskou Tapparou Tampere Black. První perioda utkání se Hvězdě hrubě nevyvedla (5:1 pro soupeře po 20 minutách) a plány na první výhru v turnaji se tak začaly značně komplikovat. Druhou polovinu duelu ovšem naši osmáci nevypustili, ba naopak pořádně zabrali, do soupeře "bušili," během 20 minut zaznamenali 16 střeleckých pokusů na branku, ovšem na výhru to těsně nestačilo - Tappaře podlehli o gól 6:5. Povedená druhá třetina zápasu s Finy mohla hvězďáky do posledního mače v rámci základní skupiny - s domácími Švédy z týmu Göta Traneberg - pořádně nakopnout. Povedlo se! Mix dobrého týmového výkonu, exkluzivní střelecké formy Adama Richtera (4 góly v 1 zápase, celkem zatím na turnaji 7+3) a spolehlivého výkonu brankáře Jana Vaculíka konečně hvězďáky dovedlo k tolik očekávané výhře - vítězství bylo v poměru 5:2. Naši hráči pomyslné prokletí na turnaji konečně prolomili a zlepšili si náladu, tak věřme, že je výhra do posledního dne dobře namotivuje. Hvězdu totiž čeká play-off, kde v rámci spodní poloviny turnajového pavouka narazí od 9:20 na Tapparu Tampere Blue a bude tak bojovat o účast v malém finále.


Den 4 - neděle 12. září
Poslední den švédského tripu je tu! Budíček zvonil hvězďákům opět brzy ráno, neboť v 9:20 začínal jejich duel spodní části pavouka play-off o 5. až 8. místo s finskou Tapparou Tampere. Systém turnaje je nastavený tak, že vítěz tohoto utkání postupuje do malého finále, poražený si naopak balí kufry (resp. hokejový bágl) a jede domů. Dlouho to vypadalo, že na straně poraženého týmu bude Hvězda, neboť ještě 15 minut před koncem zápasu prohrávala 2:6. Pak ovšem nastal hvězdný obrat - během 10 minut nasázeli osmáci Finům 4 branky, poslali duel za stavu 6:6 do prodloužení, a to po 41 sekundách rozhodl vítězným gólem Jonáš Cvikl. Paráda, euforie! Velký podíl na vítězství Hvězdy měli hned dva autoři hattricků - již zmíněný Jonáš Cvikl, a také Alex Ducháček. Ovládnout malé finále a zakončit turnaj výhrou - takový byl cíl do posledního mače, jenž čekal naše hráče od 13:20 proti týmu Göta Traneberg. Skóre malého finále otevřel švédský soupeř, ale nedlouho poté srovnal Adam Richter na 1:1. Skóre na tu správnou stranu překlopil až necelých 10 minut před koncem Štěpán Chudada a vítěznou pojistku přidal v přesilovce 3 minuty před koncem Jan Hlávka. Velký podíl na vítězství měl také výborně chytající brankář Martin Heran, jenž kryl 20 z 21 střel soupeře a zaznamenal tedy úspěšnost 95%! Jak rozpačitě a ne-vesele turnaj pro hvězďáky začal, tak parádně a euforicky skončil. Během uplynulých 4 dnů poměřily naše 2008 své síly s velice kvalitními soupeři z evropských hokejových velmocí - Švédska, Finska a Ruska - a v silné konkurenci se rozhodně neztratily. Večer již čekal hvězďáky přesun na letiště, a krátce po půlnoci pak dorazili všichni hráči zpět domů. Děkujeme všem zúčastněným za skvělou reprezentaci Hvězdy na mezinárodní scéně!


Rozpis zápasů:
9.9. od 19:20: HC Hvězda Praha vs. SDE Hockey (SWE) 2:5 (branky 1x Richter, 1x Kavka)
10.9. od 12:00: HC Hvězda Praha vs. Nacka HK (SWE) 2:7 (branky 1x Richter, 1x Pelikán)
10.9. od 16:00: HC Hvězda Praha vs. Russ Moscow (RUS) 0:14
11.9. od 8:00: HC Hvězda Praha vs. Tappara Black (FIN) 5:6 (branky 1x Pelikán, 1x Richter, 1x Mašek, 1x Ducháček, 1x Cvikl)
11.9. od 16:00: HC Hvězda Praha vs. Göta Traneberg (SWE) 5:2 (branky 4x Richter, 1x Pelikán)
12.9. od 9:20: o 5.-8. místo HC Hvězda Praha vs. Tappara Tampere Blue (FIN) 7:6 po prodloužení (branky 3x Cvikl, 3x Ducháček, 1x Hlávka)
12.9. od 13:20: malé finále - o 5. místo HC Hvězda Praha vs. Göta Traneberg (SWE) 3:1 (branky 1x Richter, 1x Chudada, 1x Hlávka)

Rozpis, výsledky, tabulky a statistiky z turnaje k nalezení ZDE.