Matěj Drtina |

FOTOREPORT: 9. třída došla ve Švédsku do semifinále! Tým už přiletěl zpátky domů

9. třída má za sebou čtyřdenní zahraniční hokejový trip ve švédském Stockholmu! Díky naší zahraniční zpravodajce - vedoucí deváťáků Marcele Doleželové - jsme vám mohli nabídnout online fotoreport z tripu našich hokejistů.

Den 1 - čtvrtek 2. září
Většinu deváťáků čekal ve čtvrtek 2. září první běžný školní den, deváťáky Hvězdy však nikoliv! Brzy ráno se náš ročník 2007 sešel na pražském Letišti Václava Havla, odkud měl v 8:40 odletět směr Švédsko - letiště Stockholm Arlanda. Před-letová i letová fáze proběhla zdárně, takže přesně v 10:29 přistálo letadlo s našimi hokejisty na stockholmském letišti. Plán na první den byl jasný - dostat se do místa dění a rychle se aklimatizovat. Po obědě si šli hráči zatrénovat na led v Rittorp Ishall, tedy komplexu tří hokejových hal na předměstí Stockholmu, který využívají zejména mládežnické kategorie místní slavného klubu AIK. Po „rozkoukávacím“ tréninku následoval přesun na hotel, check-in a zasloužený odpočinek po náročném dni. První zápas hrají hvězďáci zítra od 11:40, tak jim držte palce!


Den 2 - pátek 3. září
Druhý den ve Švédsku je pro hvězďáky již ve znamení turnajových bojů - v pátek je čekají hned tři klání s domácími týmy. Program dne začal jak jinak než snídaní, po které se hráči přesunuli již na zimní stadion, kde měl krátce před polednem vypuknout jejich duel se Solna Hockey. Polední utkání hvězďáků se Solnou, stejně jako to odpolední s Hässelby, skončilo se stejným závěrem - hvězďáci vedli (v prvním případě 3:1, ve druhém dokonce 3:0), ale vedení ztratili, soupeř vyrovnal na 3:3, načež šel duel do nájezdů, kde v obou případech Hvězda padla. Ach ty nájezdy! :-( O pauzách hvězďáci trávili čas na čerstvém vzduchu (ve Stockholmu panovalo včera i dnes slunečné počasí s teplotami okolo 15 stupňů) odpočinkem i lehkým sportováním (basket, fotbal...). Ve 21:00 čekala hvězďáky pozdně večerní šichta proti týmu Karlskoga - šichta to byla vydařená, hvězďáci zvítězili 6:4, přestože ještě 15 minut před koncem prohrávali o 2 góly!


Den 3 - sobota 3. září
Den třetí - dohrávají se základní skupiny, bojuje se o postup do čtvrtfinále! Systém turnaje je takový, že v té nejvyšší výkonnostní kategorii AAA, kde je i Hvězda, jsou 2 skupiny po 6 týmech a do čtvrtfinále postupují první čtyři. Po prvním dnu je situace ve hvězďácké skupině zamotaná natolik, že naši hráči mohou teoreticky skončit na první příčce, ale taky nepostoupit do bojů o medaile. Jak jinak hodnotí uplynulé dny hlavní trenér 9. třídy Jiří Katz?  „Zápasy jsou vyrovnané, soupeři kvalitní, počasí je pěkné a všechno klape. Člověk zároveň hned vidí jak fungují místní týmy, jak je hokej napojený na školu, na další sporty a podobně, takže má srovnání s Českem,“ říká. Sobotní zápasový program začal našim hráčům až odpoledne - po 15. hodině nastoupili proti Flemingsbergs IK a v důležitém boji zvítězili 2:1 a zajistili si tak postup do čtvrtfinále. Poslední skupinový duel proti Täby tak již "jen" rozhodoval o tom, zda-li Hvězda půjde do zítřejších bojů o medaile ze druhého nebo třetího místa ve skupině. Hvězďáci nakonec padli 4:5, což pro ně znamená, že půjdou zítra do boje v 10:20 proti druhému ze skupiny "B" - Trångsunds IF. Tak držíme pěsti do nejdůležitějšího klání turnaje!


Den 4 - neděle 4. září
Poslední den byl ve znamení play-off - do kterého se Hvězda ze základní skupiny díky svým výkonům zaslouženě probojovala - a večerního odletu zpět do Prahy. Soupeřem hvězďáku ve čtvrtfinále, které se hrálo od 10:20, byl tým Trångsunds IF, a nutno dodat, že lehkým favoritem byl spíše soupeř. Naše 2007 ovšem předvedly parádní výkon, bojovaly, šly si za postupem do semifinále a to se jim také podařilo - otočily skóre z 1:0 na 1:2, když o své výhře rozhodly necelé 2 minuty před koncem!  V odpolední semifinále narazila Hvězda na zřejmě největšího favorita na zlato - Täby HC. S tímto soupeřem se již utkali kluci den předtím v základní skupině a tehdy jejich zápas skončil těsnou prohrou 5:4. Nyní ovšem byla na našich hráčích viditelná únava a soupeř Hvězdu suverénně přejel - na střely 39:13, na branku 9:2 (a nutno dodat, že tento tým nakonec celý turnaj v kategorii AAA vyhrál). Celkově však zanechala Hvězda ve Švédsku velmi dobrý dojem, kluci se probojovali skrz těžké soupeře až do semifinále a na své výkony i zisk děleného 3. místa za účasti 12 silných týmů tak mohou být patřičně hrdí! Večerní hodiny již byly ve znamení cesty na letiště, testování, odletu a bezpečného přistání zpátky v Praze. Náš čtyřdenní report uzavřeme vzkazem od vedoucí 9. třídy Marcely Doleželové, jíž zároveň patří velké poděkování za spolupráci na tomto článku. Chtěla bych moc poděkovat za možnost, že jsme se mohli turnaje zúčastnit a také za perfektní organizaci na turnaji. Všechno fungovalo a bylo o nás dobře postaráno,“ říká vedoucí deváťáků.

Děkujeme týmu Hvězdu Prahy ročníku 2007 a všem zúčastněným za perfektní reprezentaci našeho klubu!


Rozpis zápasů:
3.9. od 11:40: Solna Hockey (SWE) vs. HC Hvězda Praha 4:3 po samostatných nájezdech (2x Doležel, 1x Kulich)
3.9. od 15:40: Hässelby Kälvesta (SWE) vs. HC Hvězda Praha 4:3 po samostatných nájezdech (2x Horníček, 1x Holas)
3.9. od 21:00: BIK Karlskoga (SWE) vs. HC Hvězda Praha 4:6 (2x Doležel, 1x Kulich, 1x Netrh, 1x Veverka, 1x Zidahnal)
4.9. od 14:20: Flemingsbergs IK (SWE) vs. HC Hvězda Praha 1:2 (1x Horníček, 1x Zidahnal)
4.9. od 17:00: Täby HC (SWE) vs. HC Hvězda Praha 5:4 (2x Doležel, 1x Holas, 1x Pořízek)
5.9. od 10:20: Čtvrtfinále - Trångsunds IF (SWE) vs. HC Hvězda Praha 1:2
5.9. od 13:30: Semifinále - Täby HC (SWE) vs. HC Hvězda Praha 9:2