Matěj Drtina |

Z Hvězdy až na olympiádu - a hned třikrát!

Až do letoška byl jediným hráčem, který to dotáhl z Hvězdy až na olympiádu, Jiří Veber, jenž reprezentoval ČR na ZOH 1994 v Lillehammeru. Letos se počet hvězďáků-olympioniku rozšířil na čtyři, neboť ZOH 2022 v Pekingu se zúčastnila trojice Ronald Knot, Dominika Lásková a Noemi Neubauerová.

Ronald Knot, obránce ročníku 1994, působil na Hvězdě až do starších žáků. Z Hvězdy následně putoval na pražskou Slavii, odkud se přes Liberec dostal až do ruské KHL, kde hájí barvy Nižněkamsku. Jeho nominace do olympijského týmu pro ZOH 2022 možná některé překvapila, nicméně v Pekingu patřil Knot k nejlepším českým hráčům a byl jedním z mála pozitiv na jinak nevydařeném představení české hokejové reprezentace. 

Knota na Hvězdě trénoval mj. současný hlavní trenér přípravky Petr Polívka, který na něj vzpomíná: „Ronald Knot hrál za doby svého působení pode mnou na centru, beka z něj udělali později na Slavii. Hrál šikovně, na první pohled to nebyl zázračný hráč, ale nedělal chyby a odehrál si to svoje. Byl tichý, spolehlivý, bezproblémový, rozdával přihrávky a plnil si, co jsme mu řekli.“ Sám Knot, jenž to během pár let dotáhl z první české ligy až na olympiádu, pak vnímá svůj posun v kariéře následovně: „Ten vzestup je vážně raketový a snažím se užívat si to, protože žádné schody nevedou až do nebe, jsem realista. Ale jsem rád, že se mi vrací všechno moje úsilí, co jsem do toho dal. A snažím se dělat vše pro to, abych se i nadále zlepšoval.”

U premiérové olympijské účasti české hokejové reprezentace žen byly hned dvě bývalé hráčky našeho klubu. Tou první je Dominika Lásková, opora defenzivy národního týmu, jež však paradoxně hraje v klubu v útoku. Lásková působí již delší dobu ve Spojených státech, kde od roku 2018 studuje na Merrimack College ve státě Massachusetts, za kterou zároveň hraje univerzitní ligu NCAA. Zajímavostí je, že starší bratr Dominiky Michal prošel také mládeží našeho klubu a coby člen současného A-týmu Hvězdy patří k jeho nejzkušenějším hráčům.

Jak na Dominiku Láskovou vzpomíná současný šéftrenér Hvězdy Josef Reigl, který ji několik let na Hvězdě vedl? „Dominika byla od malička herní typ, zvládala řadu různých sportů. Nebála se vždy hledat konstruktivní řešení. Velmi dlouho se držela na úrovni svého ročníku 1996, což není pro holky jednoduchý úkol. Je super, že díky hokeji, své vůli a podpoře rodiny se dostala do Ameriky, kde může na vysoké úrovni hrát hokej a studovat. Věřím, že je pro každého trenéra radost mít takovou hráčku v týmu. Účast na OH a dalších reprezentačních akcích je odměnou za její poctivou práci a inspirací pro další holky, které se rozhodly hrát hokej. Jsme pyšni, že Dominika začínala s hokejem na Hvězdě, a že se jí daří plnit své sny!“

Třetím letošním reprezentantem, respektive reprezentantkou, Hvězdy na ZOH 2022 byla útočnice Noemi Neubauerová. Ta na Hvězdu přišla, po přestěhování se do Prahy, ve 4. třídě a strávila zde celé své žákovské období. Hrála jak za ročník 1999, tak za 2000, s nímž zažila řadu úspěchů. Z Hvězdy vedly její kroky do zámoří, kde působí i v současnosti - studuje a hraje ženskou univerzitní NCAA na Colgate University. 

Na Noemi vzpomíná její dlouholetý trenér na Hvězdě a současný generální manažer klubu Michael Grim: „Noemi přišla na Hvězdu jako univerzál a postupně se vyprofilovala jako útočnice. Byla vždycky velmi poctivá. Aby se vyrovnala těm klukům, rvala se s nimi v plném nasazení, tréninku dávala velké zaujetí. Měla navíc velmi dobrou střelu, kterou pilovala i dost mimo led. S hvězďáckým ročníkem 2000 zažila v 5. a 6. třídě účast na MČR, kde s týmem získala zlato a bronz a byla jeho platnou součástí. Z Hvězdy přešla Noemi ve 14 letech do Ameriky na střední školu a nyní tam pokračuje i na univerzitě. Když přijíždí každé léto do Čech, tak trénuje na Hvězdě, pomáhá s naším letním kempem a bere Hvězdu jako svůj domácí klub, za což jsme moc rádi. Noemi je chytrá, cílevědomá, ideálně spojila vzdělání s hokejem a se svou pracovitostí a pílí může být příkladem pro ostatní.“