Matěj Drtina |

7. třída: Trenér Rambousek a kapitán Vopravil o formě 2010, Švédsku i NHL

7. třída válí na ledě a daří se jí i mimo led! Vhled do uplynulých vydařených týdnů ročníku 2010 nám v dvojrozhovoru přinesl hlavní trenér týmu Libor Rambousek a dlouholetý kapitán a opora týmu Vojtěch Vopravil.

V Lize starších žáků "B" zatím 7. třída neprohrála a po 6 kolech, tedy polovině základní části, má stoprocentní bilanci, skóre 69:10 a směřuje hladce za postupem do nadstavby (v konkurenci Poděbrad, Kolína, Benešova, Vlašimi, Kutné Hory a Čáslavi). Do toho si sedmáci v druhé polovině září zaletěli do švédského Stockholmu, kde se zúčastnili turnaje Swedish Hockey Trophy, kde měli v silné konkurenci bilanci 4 výhry - 3 prohry a umístili se na pěkném 3. místě. A v neposlední řadě tuží ročník 2010 kolektiv mimo led. Ať už zmíněným zahraničním tripem, různými teambuildingovými aktivitami či nedávnou návštěvu utkání NHL v Praze mezi San Jose a Nashvillem. O tom všem hovoří v dvojrozhovoru hedkouč 2010 Libor Rambousek (LR) a kapitán a útočník Vojtěch Vopravil (VV), jenž s přehledem zvládl svůj první mediální výstup své hokejové kariéry :-).

O švédském tripu a účasti na Swedish Hockey Trophy: 
Libor Rambousek: Na turnaj kategorie AAA jsme vyráželi s velkým respektem. Kluci byli natěšení a hned první den mě mile překvapili předvedenou hrou a vítězstvím nad AIK Stockholm. Dobrou hru jsme si přenesli i do dalších dnů turnaje, ale zároveň jsme si těžko zvykali na odlišné vedení utkání a posuzování rozhodčích. Druhý den jsme odehráli dva velmi vyrovnané zápasy s lotyšským Baltic Wolves a místním výběrem NACKA HK, které jsme ale oba prohráli. Třetí den jsme zakončili skupinu dvěma výhrami (proti švédskému MODO jsme po první polovině utkání prohrávali 0:3, ale zabojovali jsme a vyhráli po dramatickém závěru 4:3). Poslední den turnaje jsme zvládli vítězně čtvrtfinále proti místnímu výběru, ale po následné prohře v semifinále pro nás turnaj skončil - se 4 výhrami a 3 porážkami jsme se umístili na 3. místě. Dokázali jsme si, že můžeme hrát vyrovnané utkání i se silnými zahraničními týmy. Volného času před odletem jsme využili k návštěvě centra Stockholmu.

Vojtěch Vopravil: Z cestovatelského hlediska to bylo fajn - poprvé jsme jako tým letěli letadlem, takže už na letišti jsme byli natěšení a užívali jsme si to. Cesta proběhla bez problémů, ubytování jsme měli taky fajn. Na turnaji se nám celkem dařilo, soupeři byli kvalitní, hrál se rychlý hokej. Občas jsme si teda moc nenahrávali a každý chtěl dát gól, aby se objevil ve statistikách. Ale bojovali jsme, došli do semifinále a celkově jsme podle mě uspěli.

O začátku sezóny a vstupu do soutěže:

LR: Už před začátkem soutěže jsme věděli, že nás budou čekat těžké zápasy a budeme hrát opět proti soupeřům, kteří budou využívat i hráče ročníku 2009. Kluky jsme na to od začátku připravovali a přivítali jsme, že jsme se mohli zúčastnit velice kvalitně obsazených turnajích v Přerově, pražském Czech Lions Cup a ve Stockholmu. Nástup do ligové soutěže se nám povedl oproti loňské sezoně jednak díky tomu, že se nám vyhýbala zranění a závažnější nemoci, a také proto, že některé kluby již nevyužívají tolik hráčů ze starších ročníků. Snažíme se udržet u hráčů kvalitní zápasové vytížení, proto se účastníme i Dlouhodobé Turnajové Soutěže (DTS) se zápasy především s týmy z akademií.

VV: Začátek sezóny se nám všem povedl, v ligové soutěži jsme zatím neprohráli. Daří se nám i díky tomu, že dost vydržíme a můžeme hrát naplno až do konce zápasu, takže pak soupeř je unavený a my ho můžeme přehrát. I trenér říká, že toho dost vydržíme, a že je to naše silná stránka. Zlepšit bychom naopak mohli přihrávky. Pro mě osobně byl začátek sezóny trochu těžký a musel jsem vynechat zhruba polovinu zápasů, protože jsem měl v létě zlomenou ruku a pak dostal covid, takže bylo náročnější se do toho zase dostat. 

O teambuildingových aktivitách a návštěvě zápasu NHL: 

LR: Stanovili jsme si cíl postupit do nadstavbové části s tím, že pro udržení koncentrace na všechny zápasy se kluky snažíme různě motivovat - například vyhlašováním nejlepšího hráče utkání, tradičními dovednostními soutěžemi při předzápasových trénincích... Součástí toho jsou i různé druhy utužování kolektivu - společná akce lasergame, zájezd do Švédska, návštěva zápasu NHL v Praze - což nám pomáhá přenášet kolektivní pojetí i na led a do zápasů.

VV: To, že půjdeme na zápas NHL v Praze pro nás bylo překvapení - rodiče to sice věděli už delší dobu, ale my hráči jsme se to dozvěděli až den předem. Všichni jsme si to moc užili, bylo to velký zážitek vidět NHL a bylo znát, že ten hokej je něco jiného. I díky takovým akcím to v týmu funguje dobře a dokážeme se podpořit.