Hokej.cz |

Hokej.cz: Spěváčkova i týmová fazóna? Chci dokázat, že to není náhoda, říká

Rozhovor s útočníkem našeho dorostu Vojtěchem Spěváčkem pro hokejový portál hokej.cz: „Hrajeme týmově, soupeře umíme potrápit hlavně díky naší obětavosti. Jsme nohama na zemi, hlavním cílem je extraligu na Hvězdě udržet.“

Vojtěch Spěváček zatím prožívá individuálně výbornou sezonu, ve které táhne dorosteneckou Hvězdu. Malý klub, jehož nejdůležitějším úkolem je záchrana extraligy pro další ročníky, navrch prohání i favority. Jako třetí nejproduktivnější muž soutěže si Spěváček vysloužil nominaci do reprezentační sedmnáctky, která nastoupí v českém prostředí proti Rusku.

Vojto, jak se vám kouká na tabulku střelců?
Je velká čest číst svoje jméno takhle vysoko ve statistikách nejvyšší soutěže. Strašně moc si to užívám, jelikož jsem minulou sezonu kvůli zlomenému zápěstí a covidové situaci neodehrál ani jeden zápas. Ukazuje mi to, že byla správná volba jít do menšího klubu, jako je Hvězda, kde jsem měl prostor ke zdokonalování svých dovedností.

Myslíte, že ve velkém klubu byste dovednosti nenabral?
Ne, určitě bych se zdokonalil i ve větším klubu, jen by to podle mě trvalo déle, jelikož bych měl menší pobyt na ledě a nechodil bych hrát za starší ročníky, což mi ve Hvězdě hrozně pomohlo. Hlavně, když jsem z deváté třídy chodil hrát pravidelně za extraligový dorost, to mi dalo podle mě nejvíc. Do Hvězdy jsem i kvůli tomu před pěti lety šel – za lepší soutěží a možností hrát se staršími hráči.

Čím to je, že se vám tak daří? Pracujete speciálně na střelbě?
Určitě je to z velké části tím, že s většinou kluků hraju už čtyři roky, a díky tomu víme, co od sebe můžeme očekávat. Navíc se na sobě snažím neustále pracovat a zlepšovat se, i když speciálně střelbu netrénuju. Při klubovém tréninku se ale snažím každou střelou dát gól a pokud mám možnost, chodím střílet na brankářské tréninky.

Co jsou vaše přednosti?
Myslím, že mojí silnou stránkou je přehled ve hře. Baví mě řešit situace na malém prostoru. I když to zatím podle statistik moc nevypadá, snažím se připravovat šance svým spoluhráčům. Každopádně i těch gólů mohlo být určitě mnohem víc, ale jsem rád, že tam aspoň něco padlo.

Hra týmu na vás bodově stojí. Cítíte kvůli tomu zodpovědnost za výsledky?
Ano cítím, ale hra pod tlakem mě nutí hrát lépe. A tlak na sobě máme všichni, jelikož aktuální sezonu sestupuje hodně týmů a my jsme jeden z těch menších klubů. Díky tomu, jak se nám teď daří, z nás tlak trošku odpadl.

Jak se udržujete psychicky v pohodě?
Nejvíc v pohodě se cítím, když jsem na ledě, takže hraní hokeje mě udržuje psychicky v pohodě.

Jak jste zatím spokojený s týmovými výkony?
Sami jsme nečekali, že bychom po jedenácti kolech mohli být na pátém místě, takže jsem s výkony týmu spokojený. Osobně jsem za to hrozně rád a vůbec jsem to nečekal, snažíme se se spoluhráči ve výkonech pokračovat a všem dokázat, že to není náhoda.

Čemu vděčíte za tolik vítězství?
Určitě máme super trenéra, který nás dokáže na každého jednotlivého soupeře dobře připravit. Hrajeme týmově, sice nemáme tolik individualit, jako mají například Liberec, Plzeň, Karlovy Vary anebo Mladá Boleslav, ale umíme takové týmy potrápit díky naší obětavosti.

Jak vnímáte postavení v tabulce, když jdou první čtyři přímo do vyřazovacích bojů?
Myšlenka play off je strašně super, ale pořád jsme nohama na zemi. Hlavním cílem je udržet extraligu na Hvězdě i pro další ročníky.

Teď se vám právě i z vrchní čtyřky podařilo porazit Energii. To bylo důležité, viďte?
Tím, že jsme nohama na zemi, pro nás bylo hlavní, že jsme se zase vzdálili o tři body sestupovým příčkám. Byl to zápas, ve kterém se skutečně ukázalo, že jsme obětavý a trpělivý tým, což rozhodlo. Počkali jsme si na chyby soupeře a díky tomu se nám podařilo vyhrát. Pomohl nám i výborný výkon našeho gólmana.

Zanedlouho vás čeká reprezentační akce. Těšíte se?
Těším se hrozně moc, navíc když jsem na posledním srazu v Hodoníně nemohl hrát zápas kvůli zranění. Jsem šťastný a je pro mě hrozná čest, že můžu obléknout reprezentační dres. Chci tam ukázat, že to, jak se mi daří, není jenom náhoda.

Co od akce očekáváte?
Bude to určitě velmi náročný kemp, na kterém nás čekají tři zápasy proti Rusům, se kterými já jsem nikdy nehrál, takže úplně nevím, co přímo od nich očekávat. Myslím, že to budou velmi těžké tři zápasy.

Budete mít při mezinárodní premiéře rodinu v ochozech?
Určitě za mnou přijede, jezdí se koukat skoro na každý můj zápas.


Zdroj rozhovoru: hokej.cz (Autor: Kateřina Kundertová)