Matěj Drtina |

Junioři: Trenér Nedvěd a kapitán Jurak o charakteru týmu, fazóně i ambicích

Junioři se blíží do poloviny základní části RLJ a zatím se jim daří náramně - bilance 11 utkání - 11 výher hovoří za vše. Trenér Lukáš Nedvěd a kapitán Alen Jurak poskytují hodnocení dosavadních výkonů, komentují charakter mužstva a odkrývají ambice letošního týmu.

Poslední čtyři sezóny junioři Hvězdy atakovali metu postupu do vyšší soutěže, ani jednou se jim toho však nakonec nepodařilo docílit. Ambice juniorů - tedy hráčů ročníků 2003 až 2005 pod taktovkou osvědčeného trenérského dua Lukáš Nedvěd a Jiří Katz - poprat se o nejvyšší příčky nemůže chybět ani letos. A to i přesto, že postupový klíč z Regionální ligy juniorů do Ligy juniorů je přímo brutální - z 69 účastníků RLJ se do 14-členné LJ dostane pouze jediné mužstvo, a sice vítěz. Systém soutěže je podobný jako loni - do poloviny ledna se hraje v rámci několika skupin základní část (25 kol), následuje nadstavba (pro nejlepších 24 týmů po základní části) a vše je zakončeno závěrečným play-off (pro nejlepší 4 týmy nadstavby).


Zatímco loňské složení hvězďácké skupiny v základní části RLJ bylo velmi slabé a hráči v první polovině sezóny odehráli jen minimum kvalitních duelů, tak letos čelí Hvězda relativně silné konkurenci již v úvodní části soutěže. Ve své skupině totiž o dvě postupové příčky soupeří mj. se dvěma týmy které loni hrály vyšší soutěž (Kobra Praha a Kralupy nad Vltavou) či s tradičně silnými PZ Kladno. Vstup do soutěže se ale zatím juniorům daří na výbornou: 11 zápasů - 11 výher, skóre 83:20 a 1. místo v tabulce.


Jak hodnotí hlavní trenér juniorů Lukáš Nedvěd úvodní část sezóny? „Výkony zatím můžeme hodnotit kladně. Daří se nám dávat góly, brankáři drží, nálada v týmu je výborná, všechno funguje. Doufám, že si to takto udržíme i nadále. Dost důležité bylo, že jsme na konci přípravy pár zápasů také prohráli a hráči kteří přišli z mládežnické extraligy do regionální ligy si uvědomili, že to nebude tak lehké, že proti nim budou nastupovat kvalitní hráči kteří tu mládežnickou extraligu také hráli, plus někteří soupeři si vyzkoušeli i 2. ligu.“ A podobně vnímá situaci kapitán týmu a útočník Alen Jurak: „Výkony jsou zatím výborné, neztratili jsme doposud ani bod. Je to dáno tím, že je juniorka tento rok opravdu silná a máme vysoké ambice na postup. Základní část je o něco těžší než loni, ale zatím nejtěžší zápasy jsme odehráli v přípravě proti Třemošné, tyto zápasy nám zatím daly nejvíc.“ 


Početně je juniorů o poznání více než loni - 3 brankáři a 20 hráčů do pole, přičemž velké zastoupení mají ročníky 2003 a 2005, naopak početně málo je hráčů z ročníku 2004. „Prvoročáků z ročníku 05 hraje stabilně devět, což je myslím celkem rarita. Snažíme se, aby hráči teď hráli co nejvíce to jde, aby dostali šanci a ukázali se. Některé zápasy jsme hráli i na čtyři lajny - to se sice moc neosvědčilo, protože je těžké se při takovém počtu dostat tempa, ale na druhou stranu chceme, aby bylo co nejvíce hráčů v zápřahu. Nicméně jsme si tím potvrdili, že v těch těžkých duelech budeme preferovat variantu na tři lajny,“ říká ke složení kádru trenér Nedvěd.


A jak vnímá charakter týmu kapitán Jurak? „Chemie v letošním týmu je velmi nadstandardní, máme vynikající partu. Vlastně nejlepší, v jaké jsem kdy hrál. Sešli jsme se tady totiž kluci, kteří jsme na Hvězdě v dorostu vybojovali extraligu a další rok ji v podobném složení hráli. Do této party se pak připojili kluci ročníku 2005, kteří sem skvěle zapadli. Nedělíme se na partičky, občas zajdeme po zápase v hojném počtu stmelit kolektiv, poctivě platíme i pokuty do týmové kasy, ze které na konci roku uhradíme rozlučku. Díky tomu, že jsem dostal roli kapitána, se snažím ke stmelování týmu přispívat o to více, stejně jako k udržování nějakého pořádku v kabině. Co se týče síly kádru, tak si myslím, že máme jeden z nejlepších v lize - téměř všichni jsme hráli extraligu dorostu, někteří i extraligu juniorů, jsou nás čtyři vyrovnané lajny.“


Není překvapením, že když se daří juniorům týmově, tak se jim daří také individuálně - statisticky. Výborná čísla si drží brankáři Mattias Šafránek (8 utkání, průměr 1.26) a Jan Hrabák (4 utkání, průměr 2.33). V popředí bodování obránců nalezneme Štěpána Kubatu (14 bodů, 2. místo mezi obránci) a Matyáše Adama (12 bodů, 4. místo mezi obránci). A trojici nejproduktivnějších útočníků tvoří „prvoročák“ Minja Ivanovic (15 bodů v 11 zápasech), Adam Pírs (18 bodů v 11 zápasech) a lídr bodování Alen Jurak (28 bodů za 11+17). „Na své individuální výkony si nemůžu stěžovat, ale je to z části tím, že se daří týmu. Bez úspěchu týmu nemůžou vynikat jednotlivci,“ komentuje své výkony Jurak.


Jaký je recept na to udržet si dobrou výkonnost i nadále - a zejména ji potvrdit v nejdůležitějších zápasech sezóny, které teprve přijdou? „Je hrozně důležité, abysme pořád makali a trénovali naplno. Už z loňských let víme, že tuhle soutěž rozhodují jeden nebo dva zápasy, a na ty my musíme být stoprocentně připravení. Věřím, že náš tým je natolik silný, že bude dál vyhrávat, a když se něco nepovede nebo se pod námi nalomí větev, tak dokážeme o to víc zabrat a situaci zvládnout. Hráče na to máme dostatečně šikovné - ještě aby k tomu přidali srdíčko a pak si myslím, že můžeme reálně bojovat o tu jednu jedinou příčku, která zajišťuje postup do vyšší soutěže,“ uzavírá hedkouč juniorů Lukáš Nedvěd.