Matěj Drtina |

Hvězďácké TOP 10 roku 2022

Rok 2022 je za námi. Pro Hvězdu to byl rok plný výzev, mimořádných úspěchů i nezapomenutelných momentů. Pojďme si zrekapitulovat a připomenout TOP 10 hvězďáckých momentů 2022!

1. Trojitá hvězďácká stopa na olympiádě

Ronald Knot, Dominika Lásková a Noemi Neubauerová - hned trojice bývalých hvězďáků reprezentovala Českou republiku na ZOH 2022 v Pekingu. Pro Hvězdu šlo o mimořádný úspěch, neboť do té doby jediným hráčem, který to dotáhl z Hvězdy až na olympiádu, byl Jiří Veber (ZOH 1994 v Lillehammeru). Trojitou hvězďáckou účast na olympiádě jsme podrobně zmapovali ve speciálním článku.

2. Titul pro A-tým po 8 letech

A-tým nejprve suverénně opanoval základní část Krajského přeboru Prahy mužů, načež dominoval i v play-off. Semifinále proti Kobře opanovala Hvězda 2:0 na zápasy a se skóre 12:3, ve finále pak deklasovala svého soupeře TNP Praha v součtu dokonce 18:3 (10:2 doma, 1:8 venku). Áčko tak ukončilo osmileté čekání na krajský titul, avšak ten skutečný vrchol sezóny měl teprve přijít! Podrobnější shrnutí play-off zde, unikátní GoPro mistrovské záběry ze zisku titulu zde

3. Záchrana dorostenecké extraligy

Dorostenecká extraliga se v sezóně 2021/22 razantně zužovala z 30 účastníků na 24 a tým vedený trenérem Josefa Reiglem tak čekala nelehká výzva v podobě udržení extraligové příslušnosti pro Hvězdu i pro sezónu 2022/23. A povedlo se na výbornou! Tým se prezentoval velice dobrými výkony i výsledky od začátku sezóny, zvládl i náročnou mini-skupinu o udržení (kterou v konkurenci Poruby, Tábora a Havlíčkova Brodu vyhrál) a umístil se na solidní 21. příčce z 30 účastníků. 

4. Král dorostu 21/22 - hvězďák Vojtěch Spěváček

V extralize dorostu v sezóně 2021/22 nebylo produktivnějšího hráče než hvězďáka Vojtěcha Spěváčka, který zaznamenal úctyhodných 91 kanadských bodů (56+35). Ten v sezóně snů udržel s týmem na Hvězdě extraligu, zahrál si za reprezentaci a svými výkony si vybojoval přestup do Třince. Speciální rozhovor s ex-hvězďáckým kanonýrem z května 2022 k nalezení zde.

5. Kvalifikační „katapult mezi legendy“ A-týmu

Jak prohlásil hedkouč A-týmu Jiří Katz po výhře Hvězdy 2:5 na ledě ještě nedávno extraligového Chomutova - svými výkony a výsledky v kvalifikaci o II. Ligu se loňský A-tým Hvězdy „katapultoval mezi klubové legendy.“ Neskutečná obětavost, týmovost, vyprodaná Hvězda při smolné prohře 4:5 s Chomutovem, domácí kvalifikační vítězství 8:3 nad středočeským mistrem z Mělníka a již zmíněný úspěch na ledě Chomutova, kterému přihlíželo téměř 2 tisíce diváků - na tyto momenty se v hvězďácké komunitě bude ještě dlouho vzpomínat. Podrobné hvězďácké ohlasy z kvalifikace o II. Ligu zde.

6. Hvězďácké áčko do středočeské krajské ligy

Velkého „sportovně-diplomatického“ úspěchu se podařilo Hvězdě dosáhnout letos v létě, když po dlouhodobé snaze vedení našeho klubu se stal A-tým Hvězdy konečně účastníkem středočeské Krajské ligy mužů. Od sezóny 2022/23 tak může hrát A-tým o poznání kvalitnější a atraktivnější soutěž než tomu bylo dosud.

7. Švédský trip + vítězná jízda ročníku 2010

7. třída, tedy ročník 2010, má za sebou nezapomenutelé poslední měsíce roku 2022. V Lize starších žáků “B” jsou naši sedmáci po 19 kolech stále neporaženi (16 výher - 3 remízy), a to i přesto, že proti nim občas hrají o rok starší soupeři. Do toho si sedmáci v září zaletěli do švédského Stockholmu, kde se zúčastnili turnaje Swedish Hockey Trophy, kde v silné konkurenci vybojovali bronzovou 3. příčku. A k tomu se dařilo tužit kolektiv mimo led - a to nejen ve zmíněném Švédsku, ale například i návštěvou utkání NHL v Praze mezi San Jose a Nashvillem! Nedávný rozhovor o hvězďáckém ročníku 2010 zde.

8. Nadějný boj dorostu v silné konkurenci

Extraliga dorostu se v sezóně 2021/22 zúžila z 30 mužstev na 24 a po letošní sezóně už bude mít jen 20 účastníků. Konkurence se znatelně zvyšuje, tlak je veliký, ale hvězďácký dorost se zatím statečně drží a přiživuje naděje na udržení extraligové příslušnosti. V základní skupině se připsal dorost Hvězdy například cenné skalpy Litvínova, Sparty či Slavie a v aktuálně probíhající nadstavbě o play-off (resp. o záchranu) si po 7 odehraných duelech drží solidní bilanci 4 výhry - 3 porážky. Jen tak dál!

9. Neskutečný obrat 9. třídy proti Písku

4. prosince 2022 se hrál na Hvězdě důležitý duel 9. tříd Hvězdy a Písku, v němž se hrálo o první příčku nadstavbové skupiny (zajišťující naději vybojovat pro Hvězdu účast v extralize 9. tříd v sezóně 2023/24). Na začátku 58. minuty vedl hostující Písek 2:4 a vše se zdálo být rozhodnuto - ale nebylo! Čas 57:03 - hvězďák Zdeněk Ladman snižuje na 3:4; o 8 sekund později už je skóre 4:4 díky brance Alexe Ducháčka a v čase 59:51 dokonal famózní obrat z 2:4 na 5:4 Jonáš Cvikl. Deváťáci Hvězdy krásně ukázali, že je potřeba se nevzdávat a bojovat až do samého konce - klobou dolů! 

10. Hokejový trip 2009 do Miami

Hvězďácký ročník 2009 zakončil rok 2022 unikátní a nezapomenutelnou událostí - z Prahy odletěl krátce po Vánocích do amerického slunného Miami, kde se zúčastnil mezinárodního turnaje. Z pěti duelů si odnesla 8. třída Hvězdy 2 výhry - 3 porážky, ale především šlo o parádní zážitek, neskutečnou zkušenost i cennou konfrontaci s mezinárodním hokejem. Speciální článek shrnující tento floridský trip ročníku 2009 vám přineseme brzy.